Hamlet ljubljanskog SNG

 

Hamlet2

Za glumce toliko željenu ulogu Hamleta glumi odličan Igor Mandič, što ga u radikalnoj adaptaciji Žanine Mirčevske cijelo vrijeme kao njegov alter ego prati Igor Samobor, udružujući u sebi i druge likove. To u predstavu unosi nove dimenzije značenja i  Shakespeareovog Hamleta udaljuje od klasičnog pitanja biti ili ne biti.

Glumac IGOR MANDIČ kaže o naslovnoj ulozi: „Činjenica što se u predstavi pojavljujemo nas dvojica u istom kostimu, Igor Samobor i ja, znači da su to u suštini dva Hamleta.“

Njegov kolega IGOR SAMOBOR nastavlja: „Ako današnje vrijeme govori o tome da ne znamo stvari nazvati pravim imenima, to znači da skrivamo prošlost, da ne  želimo vidjeti stvari oko nas, da malo prešutimo i odmaknemo se, samo da bi što prije prošlo, kako ne bi netko nekome rekao – to je  Hamlet.“

BARBARA GRAČNER o svojoj ulozi Getrude kaže: „Kada smo tako jako krivi – samo nas smrt može odriješiti.“

Temeljno pitanje svježe i suvremene interpretacije, što je režiser Eduard Miler postavlja asketski i minimalistički jest, tko je Hamlet danas.

Režiseer EDUARD MILER smatra: „Naš Hamlet je ´up´, intelektualac, koji bi u najvećoj krizi mogao i preuzeti vlast.“

Shakespearovski tmurna predstava u ljubljanskoj Drami u novom prijevodu Srečka Fišera nestrpljivo je očekivani događaj za Slovensko narodno gledališče, gdje u sezoni 2012/2013 igra nakon gotovo dvadeset godina.