Slovenski Institut za istraživanja krša

 

Stručnjaci Instituta za istraživanje krša (Inštitut za raziskovanje krasa) proučavaju površinu krša, vodene tokove i špilje. Uključeni su također u sve velike zahvate koji mijenjaju izgled krša. Nedavno su sudjelovali u planiranju željezničke pruge Divača – Koper. Prije određenog broja godina pratili su gradnju autoceste.

˝Tada nam se na 75 kilometara otvorilo više od 350 novih špilja, mi smo ih pokušali što je moguće detaljnije proučiti i također u što većoj mjeri sačuvati˝, kaže Predstojnik Instituta TADEJ SLABE.

U Postojni se već 16 godina školuju budući doktori na području proučavanja krša iz cijelog svijeta. Institut je tijekom 25 godina u međunarodnoj školi za proučavanje krša ugostio tri tisuće sudionika iz 45 država. Dr. NADJA ZUPAN HAJNA pojašnjava: ˝Materijalno poslanstvo škole za proučavanje krša predstavljanje je široj publici našeg klasičnog krša te istraživanja na klasičnom kršu.˝

Rad na terenu je ključan prilikom ovih istraživanja. Dr. JANEZ MULEC, mikrobiolog i speleolog koji redovito prati i analizira kvalitetu vode u rijeci Pivki, koja teče kroz Postojnsku jamu, otkriva: ˝Značenje praćenja kvalitete rijeke Pivke na ponoru je ključno za razumijevanje događanja nizvodno, u samom podzemlju. Nije na posljednjem mjestu ni činjenica da su podzemne vode značajan izvor za našu pitku vodu, što je redovito konzumiramo u svakodnevnom životu.˝

Praćenje vodenih tokova i kvalitete vode u njima stoga je jedno od ključnih područja istraživanja slovenskog instituta za proučavanje krša.