Pola stoljeća Crvenog Peristila

 

U povijesti je ostala zabilježena kao ˝prva javna intervencija u bivšoj Jugoslaviji koja je apsolutno protresla čitavi prostor˝. To su istakli i sudionici razgovora povodom 50 godina umjetničke akcije ˝Crveni Peristil˝u splitskoj kavani Luxor.

U isto je vrijeme na Peristilu postavljena svjetlosna instalacija, pa je kultni splitski trg još jednom, kroz boje reflektora, postao crven i takav ostao do 23 sata.

Naime, najpoznatiji gradski trg ispred crkve Sv. Duje 11. siječnja 1968. osvanuo je okupan crvenom bojom. Bilo je to djelo skupine studenata likovne umjetnosti. Dakako, vlasti su im za to odredile propisnu kaznu, ali s vremenom se taj čin u kulturnim krugovima aifrmirao kao prva umjetnička intervencija na cijelom jugoslavenskom prostoru.

Organizator programa PETAR GRIMANI, koji je s tom akcijom bio povezan izravno ili neizravno, jer je ona svakako izraz splitske tradicije iz koje je ponikao, prisjeća se: ˝To je jedan vrijedan i bitan rad koji je obilježio epohu ne samo u Splitu nego i puno šire. Ona je izvor našeg suvremenog nacionalnog i šireg identiteta. Mislim da ćemo s ovom proslavom doprinijeti da Crveni Peristil ostane tamo gdje mu je mjesto i da ostane vidna markacija hrvatske kulture.˝