Mađarske prvakinje u preskakanju užeta

Malo koja djevojčica na bilo kojem kraju svijeta nije se igrala preskačući uže. Ali skupina mađarskih sasvim malih i malo odraslijih djevojčica tu je vještinu dovela do savršenstva. Dobri treneri i puno vježbanja donijeli su im niz uspjeha kod kuće i priznanja na prvenstvima širom svijeta u tome neobičnom sportu.

 

Je li preskakanje užeta sport? Debata o tome ne prestaje već nekoliko godina. Oni koji ga takvim ne priznaju tvrde da sport mora imati za cilj neki rezultat, ali oni koji se njime aktivno bave pružaju jake protuargumente: on ima definirane figure i tehnike poput gimnastike, te promjenljiv broj igrača poput drugih ekipnih sportova.

Pokrivaju ga dvije krovne svjetske organizacije: International Rope Skipping Federation (FISAC-IRSF) i World Jump Rope Federation (WJRF). Dosad je organizirano 11 svjetskih prvenstava u preskakanju užeta. Prvo je bilo u Dubaiju u studenom 2015., a drugo u gradu Egeru u Mađarskoj. Razumljivo, jer ova, do artističkog umijeća razvijena dječja igra, u toj zemlji ima velik broj poklonika.

 

U Mórahalomu, gradiću u županiji Csongrád, mjesni je nastavnik tjelesnog odgoja prije 20 godina okupio skupinu oduševljene djece. Danas ih je već gotovo stotinu, a četrdesetak se redovito natječe. Na posljednjem svjetskom prvenstvu za zlatnu medalju u različitim kategorijama borilo se 800 natjecatelja iz 32 zemlje s pet kontinenata. Kako su prošle Mađarice?