Kula i kantina obitelji Perusini

Građevina neobičnog oblika smjestila se u jednom parku nedaleko od Venecije. Djeluje kao kula od drveta. Zapravo je obložena drvetom. A još je neobičnija njezina unutrašnjost: neviđen spoj likovne i vinske umjetnosti, od podruma do potkrovlja.

 

Ugledna furlanska vinarska obitelj Perusini generacijama je opijena umjetnošću. A nedavno je odlučila spojiti te dvije strasti na posve jedinstven način.

Naime, od 2000. do 2003. dali su se na izgradnju drvenog tornja, koji su nazvali ˝torre-cantina˝. Na gornjim je katovima zbirka slikarstva unutar dizajnerski vrhunski osmišljenih uredskih prostora, a u podrumu skladište bačava najkvalitetnijih lokalnih vina .

To je eksperimentalni projekt Ministarstva za Sveučilište i znanstveno-tehnologijska istraživanja (MURST), izveden prema projektu međunarodno priznatog arhitekta Augusta Romana Burellija.

 

Toranj je obilježilo njihalo kojemu je uteg golema sfera – skulptura umjetnika iz Bolzana Gianpietra Carlessa, nastanjenog u Cormonsu nedaleko od Udina. Unutrašnjost je oslikao Leon Tarasewicz, smatran jednim od najintrigantnijih poljskih slikara današnjice.

Ta iznimno neobična zgrada ne mora se svidjeti nepokolebljivim poklonicima tradicionalne arhitekture, ali svi koji su je posjetili priznaju da je istinski vrijedna pozornosti.