Krioablacija za liječenje tumora dojke

 

Petnaest posto žena bori se s dobroćudnim tumorom dojke, osobito u dvadesetim ili tridesetim godinama. Jedna od najčešćih dobroćudnih kvrga je fibroadenom koji ne uzrokuje metastaze, nije ni opasan po život, ali se može povećavati i deformirati dojke.

Za njegovo liječenje do sada su u Mađarskoj postojala dva rješenja: redovita kontrola, ili kirurška intervencija. Nova tehnologija, krioablacija, zapravo je liječenje zamrzavanjem. Ona omogućuje uklanjanja tumora bezbolno, bez ožiljaka. Stručnjaci mađarskog Zdravstvenog centra Premier Med ultrazvučnim vođenjem u tumor usmjeravaju jednu tanku, šuplju iglu. U sondu uvode tekući dušik. Na vrhu igle nastaje blok leda koji praktično zamrzava tumor. Interventni radiolog PÁL ÁKOS DEÁK dodaje: ˝Postupak je jedna intervencija koja se može obaviti ambulantno, uz lokalnu anesteziju. Sam postupak traje 10-15 minuta.˝

Dosad su obavili tri uspješne intervencije. Terapija stoji pola milijuna forinti. Budući da je riječ o potpuno novom postupku, socijalno osiguranje zasada ga ne financira. Prema stručnjacima, uskoro će biti dostupan i u širem krugu i s njim će vjerojatno moći liječiti i zloćudne tumore.