Karnevalski pohod Buša u Mohaču

 

Karneval protjerivanja zime iz godine u godinu privlači sve više turista u Mohač. Iz svih krajeva zemlje pristižu proslaviti fašnik. Buše kreću u pet čamaca s riječnog otoka. Maškare su prelaze Dunav baš kao što su nekad, prema predaji, učinile za vrijeme Turaka.

Legenda kaže da su maskirani stanovnici Mohača jedne noći ušli u čamce, prešli rijeku i izbjegli na otok. A Turci su, ugledavši rezbarene maske, nasmrt prestrašeni pobjegli iz grada. Vodostaj Dunava zna biti tako visok, a tok rijeke toliko brz, da čamci ne mogu pristati bez pomoći sa strane.

Hoće li ovaj put programi karnevala od 8. do13. veljače nadmašiti prošlogodišnji rekord od 100 tisuća posjetitelja? Sigurno, uvjeravao je prošle godine gradonačelnik Mohača JÓZSEF SZEKÓ: ˝Naš festival danas je već svjetski poznat, jer otkako smo uvršteni na svjetsku listu kulturne baštine UNESCO-a, posvuda u svijetu sve je veće zanimanje za njega.˝

Vrhunac karnevala, uz pucanj topa na glavnom trgu, paljenje je lomače više od pet metara, a buše plešu oko vatre cijelu noć.