Helena Rubinstein, izumiteljica ljepote

 

Dojmljiva životna priča Helene Rubinstein, te pionirke kozmetike, upravo sad je u fokusu izložbe u bečkom Židovskome muzeju. Navodno je bila nekonvencionalna i prgava, ali i uporna i kreativna žena. U vrijeme kad su se šminkale samo glumice i prostitutke, ona otkriva bogate potencijale pudera i rumenila za usne za svaku ženu.

Sa 16 godina odlazi iz Krakova – i želi osvojiti svijet. Preko Beča dolazi u Australiju, a poslije u Pariz, London i New York. ˝Svoje je svjetsko carstvo stvorila iz Australije, ne smijemo zaboraviti, kad je umrla u 95-oj godini života, imala je 30.000 suradnica i suradnika u sto zemalja˝, kaže organizatorica DANIELLE SPERA. Vještinom pregovaranja, umijećem uvjeravanja, rječitošću i istančanim smislom za trendove svoga vremena, postala je jednom od najuspješnijih poslovnih žena toga vremena.

Na izložbi se može vidjeti i snimka gdje sama HELENA RUBINSTEIN uvjerava: ˝Svaka žena, bez obzira na dob, može izgledati 10-20 godina mlađom!˝ Ona je i marketinška genijalka. Među prvima se bavi prehranom i fitnessom. Za svoje proizvode i za svoje salone ljepote privlači najzanimljivije i najinovativnije umjetnike i arhitekte svog vremena.

Helenu Rubinstein danas smatraju prvom milijunašicom na svijetu koja se samo svojim snagama probila na vrh. Životni joj je motto: ˝Nema ružnih žena – nego samo – zapuštenih˝. Izložba je otvorenja sve do 6. svibnja 2018.