Prvi mladunci čovječje ribice iz uzgoja

 

U Postojnskoj jami prvi su se put pred očima svjetske javnosti našli novorođeni potomci čovječje ribice (Proteus anguinus). Tri mladunca plod su rijetkog uspješnog uzgoja u strogo kontroliranim uvjetima podzemnoga akvarija. Izlegli su se iz jajašaca nalik sitnim biserima još 2016. “Zmajčki”, kako ih od milja zovu jamski biolozi, nadimak duguju vanjštini, kojom doista podsjećaju na neke minijaturne zmajeve iz bajki.

Nije čudno da im je trebalo pune četiri godine da dostignu uzrast dostatan za djelomično samostalan život, jer se kod tih tajanstvenih vodozemaca sve odvija iznimno sporo. Drevni podvodni grabežljivci požive i do sto godina, a razmnožavaju se samo jednom u desetljeću.

Prema strogim uputama stručnjaka, do njihovog prozirnog  izložbenog staništa kroz podzemne kanale smije doprijeti najviše 30 posjetitelja na dan i to u pratnji biologa, čak i u vrijeme posve normalnog rada Parka prirode.  U cijelom je leglu ukupno 21 mladunac, no prva su tri postala prave zvijezde. Dobili su i imena: Viktor, Počasné i Boris.