Mali muzej kočija, dragulj Kecskeméta

 

U Kecskemétu postoji, svakako jedinstven u svijetu, mali neslužbeni povijesni muzej, koji se može posjetiti uz posebnu najavu, i to u posve malim skupinama. Smjestio se u najvećem prizemnom prostoru jedne obiteljske kuće bez nekih posebnih izložbenih uzusa. Našlo se tu svašta, u začudno velikom broju za takvu vrstu privatne zbirke: zaprežna kola za privatnu i javnu uporabu, otvorene i natkrivene kočije, jednoprezi, fijakeri, pa i dječja kolica što su ih mogli vući poniji – sve u svemu 31 primjerak.

Vlasnik Béla Fekete je kolekcionar iz ljubavi. Sklonost ka upravo ovim predmetima počeo je razvijati sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kad je kupio rastavljena kola, pronađena u nekom potkrovlju, gdje su ih bili skrivali od Rusa tijekom Prvoga svjetskog rata. Pokazalo se da je to prava kočija – dovoljno da rasplamsa maštu i probudi radoznalost za dalje istraživanje.

Ujak Bela, kako ga uglavnom zovu, odlučio se za potpunu rekonstrukciju svakog kupljenog komada, pa je većina te, godinama stvarane, stalne zbirke, koja neprekidno raste, i dalje funkcionalna. A neki su se komadi proslavili, jer su se u njima vozili velikani s početka 20. stoljeća.