Studentski e-auto predstavljen u Grazu

 

Istražujući mogućnosti za izradu izrazito ekonomičnog električnog automobila, studenti Tehnologijskog sveučilišta TU Graz postigli su izvrsne rezultate. “Fennek 2019” posljednje je u nizu četverokotačnih vozila koja zorno pokazuju potencijal novih načina mobilnosti, temeljenih na električnoj energiji.

Vozilo je nalik bolidu, u koje se spretan vozač treba uvući postrance, a potom voziti u ležećem položaju, pa se ne može reći da je ovaj prototip uzor ugodne vožnje za svakoga. No riječ je o procesu istraživanja, gdje je zasad najvažnije dokazati da već danas električni automobili mogu biti osjetno ekonomičniji od onih koji voze na benzinsko ili dizel gorivo.

Ima već deset godina otkako se studenti ovoga sveučilišta bave usavršavanjem vozila budućnosti. Svaka nova generacija koja se uključi u taj dugoročni projekt donese nešto novo. Stoga se sasvim opravdano može očekivati da će rezultati u konačnici biti prihvatljivi i za primjenu u masovnoj proizvodnji. Takvim prognozama pridonosi nekoliko vrijednih nagrada što su ih do sada osvojili na tome polju.