Četveronožni detektor glutena

U blagdansko vrijeme malo tko malo ne pretjera s kolačima. Ali proteklih desetljeća u stvaranju jelovnika sve se češće javlja pitanje preosjetljivosti na gluten. No jedna Mađarica ima rješenje za to: njuh psića Gofreeja.

 

Psi su se već poprilično dokazali kao dobri suradnici ljudi u različitim poslovima, a njih je svaki dan sve više: policijski psi, tragači za unesrećenima, otkrivači droga, vodiči slijepih, osobni asistenti autističnih osoba… Tome su se nizu nedavno pridružili psi koji signaliziraju glukozu u krvi, a sad su u Mađarskoj počeli i posebnu obuku pasa koji mogu signalizirati postojanje glutena u prehrambenim proizvodima.

Pojava alergija na razne sastojke hrane proteklih desetljeća neprekidno raste u svim dobnim skupinama. Preosjetljivost na gluten – kronična bolest poznata kao celijakija – pogađa oko 2% europskog stanovništva. Riječ je o snažnoj imunološkoj reakciji organizma na najmanju količinu glutena, koja može razoriti čovjekov obrambeni sustav.

To je normalan sastojak žitarica, ali se može naći u posve malim količinama i u proizvodima gdje se na njega može najmanje posumnjati, poput konzerviranih mesnih proizvoda, nekih vrsta sira, industrijskih slatkiša, čak i u vitaminskim tabletama…

Jedini učinkoviti način borbe protiv toga je potpuno bezglutenska prehrana. No kako biti siguran? Čovjek mora vjerovati deklaracijama otisnutima na ambalaži, što nije moguće ako kupuje zdravu hranu u rinfuzi od individualnih proizvođača. Zato je tu Gofree. On svakako ne zna čitati, ali svojim njuhom može nepogrešivo razabrati sadrži li tvar opasnu za organizam njegove male gazdarice. Nakon treninga, morao je položiti ispit: nanjušiti manje od 10 mg glutena u cijelom kilogramu hrane.

Mali crni mješanac prvi je član nacionalnog kinološkog saveza registriran za ovu djelatnost. Sad je službeno na dužnosti u domu 11-godišnje Emme. Dosad je veći broj takvih pasa registriran samo u Americi, gdje se može naučiti ova vrsta dresure, što iziskuje puno vremena, energije, ali i novaca. Obuka traje do osam mjeseci i stoji oko 400 €. Zato se mađarska neprofitna udruga financijski pomaže organiziranjem raznih događaja i donacijama.