Bavarske palice za led

Posljednjih godina više se ne može svugdje računati na bijeli Božić. Ali u Donjoj Bavarskoj uvijek ima dosta snijega i leda za stari sport s drvenim palicama. I ljudi koji ih znaju napraviti.  

 

Donjebavarac Robert Peisl iz sela Jesendorfa ima neobičan hobi: na tokarskom stroju izrađuje drvene palice, potom ih postavlja na pljosnate krugove i čvrsto ih spaja pod pravim kutom. Tako one postaju ručke opreme za jedan odstarih bavarskih  zimskih sportova, koji podsjeća na karling. U tom je poslu samouk. Inače inženjer strojarstva po zanimanju, u slobodno vrijeme obožava raditi u drvu.

To mu je i sasvim dobar dodatni izvor prihoda, sudeći po rasponu tokarenih predmeta što ih nudi na svojoj mrežnoj stranici Drechlerei Peisl.

Iz njegove male kućne radionice izlaze najrazličitiji predmeti za svakodnevnu uporabu – zdjele, tanjuri, svijećnjaci… Tako je došao na ideju da sam izradi i prve palice za led. Naime, od najstarijih vremena u tome se kraju natječu u igri čunjevima koje treba baciti tako da se otkližu pravocrtno što dalje po glatkoj ledenoj površini.

Vidjevši da ih mogu dobiti praktički tu iza ugla vlastitog dvorišta, susjedi i prijatelji iz okolice počeli su od Peisla sve češće naručivati tu drvenu opremu. Nadaju se dovoljnom broju ledenih zimskih dana, zato da bi se okolna jezera dobro smrznula. Što su niže temperature, to je potražnja veća. Zato uvijek ima dosta čunjeva na zalihi. A oni koji ih tek uče rabiti, usput dobiju i besplatne instrukcije. Jer Robert smatra da ne možeš prodavati nešto ako nisi siguran kako se time rukuje.

Pravila igre su jednostavna: na kraju ledene piste za igru nalazi se drveni blok, a igrači podijeljeni u timove nastoje zamahnuti čunjevima što jače kako bi mu se doklizali što bliže. Igračima baš i nije pretjerano važno tko će pobijediti. Važan je duh zajednice, kakav se u nekoj gradskoj četvrti teško može izgraditi. Bitno je da u torbama uvijek ima dovoljno kolačića i u termosicama toploga čaja ili kuhanog vina za okrepu.