Prava alpska čokolada

 

 

U mjestu Riegersburg, 50 kilometara od Graza, proizvodi se 340 vrsta čokolada. Vlasnik ove tvornice, gospodin Josef Zotter, uvjeren je kako je ekonomska kriza nastala u Europi zbog toga što se previše rada izvozilo na Daleki istok. Nakon što je u Grazu prije 20 godina otvorio svoju prvu slastičarnicu pa zatim bankrotirao 1996., danas mu ide bolje nego ikad prije i otvara on line trgovinu u Šangaju.

Josef Zotter, proizvođač čokolade, kaže: “To je naš sljedeći izazov i značit će 20-30 novozaposlenih ovdje i 40-tak u Kini, nadam se da ćemo uspjeti.”

U ovoj tvornici radi 130 ljudi a Zotterov je posao, osim nadzora, putovati kišnim šumama i pronalaziti nove začine za svoje čokolade. Putuje i kako bi proizvođače potaknuo na ekološki uzgoj kakaovca.

Zotter obrazlaže: “Biološki uzgoj  jedna je od osnova naše proizvodnje. Želimo stvarati bolj svijet, više ne možemo neracionalno iskorištavati prirodu.”

A priroda se u ovoj tvornici čokolade može probati u obliku zrna kakaovca koji dolazi iz Paname, Indije i Južne Amerike. Nakon branja ta zrna moraju fermentirati i nakon toga se sušiti. Ta se sirovina plaća po principima pravedne trgovine, što znači da ne rade djeca i da za nju plaća dvostruko veću cijenu, od koje uzgajivači mogu sigurno i pristojno živjeti.

Ovdje se većim dijelom ručno proizvodi čemu svjedoči 200 tisuća turista godišnje u malome tvorničkom kinu. Jedan je od razloga uspjeha ove tvrtke i to što na vrijeme napuštaju ideje koje ne uspijevaju na tržištu, a njima je posvećeno veselo groblje ispod same tvornice.

Tu je i šumarak s mornarskim ležajima pokraj kojih svira Bach za opuštanje s pogledom na solarnu elektranu čija se struja troši u restoranu, a povremeni viškovi u samoj tvornici. Sve je ovo ostvareno bez banaka jer se dobit redovito reinvestira u nove zelene i održive izazove.