Obnovljena istarska palača

 

Palača Soardo Bembo u punome sjaju! Ovo velebno zdanje nastalo je u Istri na prijelazu iz 14. u 15. stoljeće, kada su dvije obrambene kule spojene u životni prostor. Prvi je vlasnik bila obitelj Soardo, a zatim obitelj Bembo.

Arhitekt MARKO FRANKOVIĆ daje stručno objašnjenje: “Ono što je specifikum same građevine što je dugo vremena to bilo sjedište ambasade Mletačke republike. Tu govorimo o razdoblju nekih 400, 500 godina, gdje je bio cijeli niz korespondencije i komunikacije između Venecije i Istre se vodila kroz ovu građevinu.”

Povijest obitelji koja ju je nastanjivala vidljiva je u unutrašnjosti palače. Primjerice ovi oslici iz 17. stoljeća prikazuju vjenčanje kćeri grofa Bemba. Dva milijuna eura za obnovu palače donirala je republika Italija.

STAFFAN DE MISTURA, tajnik Ministrastva vanjskih poslova Republike Italije, koji je došao u posjet ovom svečanom prigodom, smatra: “Ovo je vrijedno kulturno nasljeđe. Nasljeđe iz razdoblja Mletačke repulike koje se ne smije izgubiti, već naprotiv moralo se očuvati. ”

Načelnik Bala EDI PASTROVICCHIO je sretan: “Bale dobivaju jedan biser. Kaštel Bembo uvijek je bio sinonim Bala i ostat će i dalje, a one dobivaju mogućnost da obogate svoju baštinu.”

Nekadašnja palača postala je novo sjedište zajednice Talijana u mjestu Bale. Ovdje se planira urediti dvorana za sastanke, izložbeni prostori te uredi.