Hodočasničke halje

 

Loden ili darovac, vunena valjana dlakava  tkanina, izvrsno štiti i od vjetra i od kiše. A sad postao i „materijal za hodočasničko ruho iz zapadne Štajerske.

Ispred hodočasničke Crkve Marije Tješiteljice u Grazu, vatreni zaljubljenik u loden Rudi Konrad i skijaški svjetski prvak za 1974. David Zwilling, predstavili su prvo hodočasničko ruho od zapadnoštajerskoga lodena.

David Zwilling jehodočastio 4.500 km u Jeruzalem i promicao ideju o funkcionalnome hodočasničkom  ruhu od pravoga zapadnoštajerskoga lodena.

Mora ga se moći lako održavati, mora štititi od vlage i imati 3 dijela, kaže on: „Dugi kaput štiti noge, a široka kabanica bez rukava čuva ruksak. Dakle to je pelerina… Pa kuta.. Po lijepom se vremenu nosi kao kuta. Dobro smo se opremili za sve vremenske prilike.“

David je posve slučajno upoznao Rudija Konrada, pa se rodila ideja da zajedno kreiraju moderno hodočasničko ruho.

Loden se obrađuje na poseban način. Rudolf kaže: „Četkali smo ga tako da ako na njega padne kap, samo klizne. Loden ne upija vodu…“

Ali hodočasničko ruho od zapadnoštajerskoga lodena morat će se još  malo dokazivati. David Zwilling će uskoro opet na hodočašće.