Iza svega stoje ljudi

 

U kronici naše emisije nalazimo brojne portrete osoba koje su ostvarile nešto izvanredno. Tako je, primjerice, 1987. u južnotirolskome Grödenu proslavljen devedeset i peti rođendan alpinističke legende Luisa Trenkera. U pionirskom dobu planinskog filma tridesetih godina prošlog stoljeća utirao je nove putove kao redatelj i glumac. Odrastao je u gorju, nijedna opasnost nije mu bila prevelika.

U Imstu u Tirolu 1949. nastalo je prvo SOS Dječje selo, što ga je utemeljio Hermann Gmeiner iz Vorarlberga. Djeci koja su u ratu ostala bez roditelja pružio je novi dom, majku, braću i sestre te cijelu seosku zajednicu. Gmeinerova zamisao proširila se iz Austrije u cijeli svijet. Danas, dvadeset i šest godina nakon njegove smrti, u sto trideset i tri zemlje postoje ustanove te organizacije za pomoć djeci.

Godine 1997. u lječilištu Bad Wörishofen obilježena je stota godišnjica smrti glasovitog župnika Sebastiana Kneippa. Obolivši od tuberkuloze, sâm se uvjerio u ljekovitost vode. Iz Wörishofena se proširio glas o liječenju vodom, koje se kao Kneippova terapija otada primjenjuje diljem svijeta. U Wörishofenu se nalazi moderna klinika Sebastianeum, sagrađena zahvaljujući novcu od prodaje Kneippovih knjiga.

Jedan od velikih europskih arhitekata bio je Slovenac Jože Plečnik, koji se rodio u Ljubljani 1872. Studirao je u Beču kod Otta Wagnera. Projektirao je zgrade u Beču, Pragu i svojem rodnom gradu. Njegova Ljubljana  kao urbanistička osobitost ubraja se mađu najvrednija cjelovita umjetnička djela dvadesetog stoljeća.

Daleko izvan granica Italije poznati su “vratolomni momci u letećim zmajevima”, piloti akrobatske eskadrile Frecce Tricolori. Stacionirani su u vojnoj zračnoj luci Rivolto kod Udina i na svim velikim aeromitinzima izvode spektakularne letove u formaciji.

 

Bavarska televizija uključila se u suradnju tek nekoliko godina nakon početka emitiranja magazina Alpe-Jadran jer je Bavarska od 1988. članica radne zajednice Alpe-Jadran. S 12,6 milijuna stanovnika Bavarska je najveća država u toj suradnji. Doprinos međusobnom razumijevanju narodâ i u Münchenu smatraju jednim od ciljeva magazina Alpe-Dunav-Jadran.

Glavni urednik BR (Bayerischer Fernsehen) Sigmund Gottlieb zaključuje:  “Ako je tomu pridonijela i jedna zajednička emisija zemalja jugoistočne Europe s malim udjelom Bavarske televizije, to je sjajno i pokazuje da novinari nisu samo promatrači nego mogu zadirati u zbivanja i poticati njihov razvoj.  A to je velika zasluga emisije Alpe-Dunav-Jadran. Tu nije riječ o izvješćivanju s političkom pozadinom nego o klasičnom prikazivanju zemlje i ljudi, običaja, osobitosti i nepoznatih činjenica, kad ljudi doznaju mnogo toga jedni o drugima.

U tome je izvanredan uspjeh te emisije sve do danas. Javnopravno djelovanje u svom najboljem obliku! Da nema te emisije, danas bi je više nego ikad trebalo izmisliti.”