Običaji i kultura življenja

 

Tradicionalni obrti sve su rjeđi; primjerice, izrada zlata u listićima. Polazni proizvod je zlatna poluga. Herbert Vestner u bavarskome Schwabachu posljednji je predstavnik tog ceha.

Danas su rijetke i tokarionice sedefa. Od nekoć stotinu pogona u Austriji preostala je samo jedna u donjoaustrijskome Waldviertelu. Već cijelo stoljeće tu se izrađuju puceta i nakit od školjaka.

 

Vinska sorta, osobito svojstvena Sloveniji, poznati je teran. Iza naziva sorte krije se grožđe sorte refošk koje uspijeva na kamenitu kršu. Već je Plinije stariji hvalio prednosti refoška. Teran idealno pristaje uz kraški pršut.

San Daniele u pokrajini Furlaniji glasovit je po svome pršutu. Susretanje suhog alpskog zraka i vlažno-toplog zraka s Jadranskoga mora stvara povoljnu klimu za dozrijevanje sandanijelskoga pršuta.

Tradicionalno jelo u Sloveniji zove se potica. Ima ih pedeset različitih vrsta, od nadjeva od oraha preko meda i maka do estragona. Sam naziv slastice potječe od glagola poviti.

Hum u Istri sa osamnaest stanovnika slovi kao najmanji grad na svijetu, poznat i po biski, rakiji od imele. Recept je tajna; zna se samo da se pravi od listova biljke i da je rakija navodno ljekovita.

Na području glazbe u narodnom tonu povijest su pisala braća Slavko i Vilko Avsenik. Oni su tvorci gorenjskog zvuka što ga još i danas njeguju mnogi glazbeni sastavi. Iako gorenjski glazbenici već početkom devedesetih više nisu nastupali, godine 2003. svečano je obilježena pedeseta obljetnica osnutka ansambla u slovenskome Bledu. Braća Avsenik prodala su trideset milijuna gramofonskih ploča, a mnoge se njihove pjesme u Sloveniji gotovo smatraju narodnim pjesmama.

 

 

Bivši predsjednik pokrajinske vlade Štajerske dr. Josef Krainer bio je, poput ostalih šefova vlada alpsko-jadranskoga područja, pokretač regionalne vanjske politike. Kako je naš magazin mogao tomu pridonijeti? Evo njegova mišljenja: “Strast s kojom ste to radili punih 30 godina zaista očarava i znatno je pridonijela tomu da se novo razumijevanje u toj regiji i čuje i vidi. Ljudi su se međusobno zbližili, a TV medij tu je odigrao izvanrednu ulogu.