Zdrava priroda za zdravo društvo

 

Magazin Alpe-Jadran redovito se bavio i ekološkim problemima. Kako bi se Venecija zaštitila od poplava koje svima ulijevaju strah, već je osamdesetih godina osmišljen projekt MOSE. Impozantne mobilne brane trebale bi zaustaviti vodu. Najnovije stanje stvari: MOSE se ne može financirati.

Milano u borbi protiv onečišćivanja zraka. Jedne nedjelje u siječnju 1990. provedena je spektakularna mjera: zabrana vožnje za sve privatne automobile u cijelome gradu. Bila je to neobična situacija u kojoj su mnogi Milanci očito uživali.

Alternativni izvori energije: godine 2006. u bavarskome Pöckingu otvorena je dotad najveća fotovoltaična elektrana na svijetu, koja zauzima površinu četrdeset nogometnih igrališta. Tako se emisija stakleničkih plinova smanjuje za tisuću tona. A bio-ovce rade kao prirodne kosilice.

U Güssingu u Gradišću nije zanimljiva samo tvrđava nego i moderna elektrana na biomasu, koja gradu omogućuje gotovo posve samostalnu opskrbu energijom. Bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger dao je Gisinžanima i pismenu potvrdu da mogu poslužiti kao uzor cijelom svijetu.

Jesensko tjeranje stoke s planinskoga pašnjaka u Pasersku dolinu u južnom Tirolu. Ako je ljeto na pašnjaku proteklo bez nezgoda, u alpskim zemljama stada se ukrase s mnogo umijeća pa je njihovo tjeranje u dolinu postalo turistička atrakcija.

Na otoku Pagu turizam se nakon rata na Balkanu oporavio tek na prijelazu tisućljeća. Ovčarstvo je važna gospodarska grana, paški sir smatra se osobitim specijalitetom.

Hrvatska ima 1244 otoka. Brač je treći po veličini. Turizam, ribarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo glavni su izvori prihoda stanovništva.

 

Rođeni Bračanin Branko Lentić, jedan od najboljih hrvatskih autora televizijskih dokumentarnih reportaža svih vremena i direktor HTVa u mirovini objašnjava:

“Mi koji smo živjeli u prilikama u kojima smo živjeli smo znali da ako krenemo u političku emisiju, da ta emisija neće preživjeti. Prema tome, iz političkih razloga mi smo bili protiv politike u toj emisiji. Mislim da je to jedan od glavnih razloga da je ta emisija preživjela. Drugi glavni razlog što je ta emisija preživjela jest što ona nije bila zasnovana ni na kakvim protokolima,  niti ugovorima, nego na prijateljstvu između ljudi koji su tu emisiju radili, prijateljstvu sa kolegama iz Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske… Mi smo bili kao jedna familija. Tako smo funkcionirali i tako smo opstali.”