Razmjena srednjoeuropskih slika i ideja

 

Dvorac grofova Festeticsa u mađarskome Keszthelyju. Ovdje je godine 1794. Juraj Feštetić utemeljio toplice Héviz na Blatnome jezeru. Neki je finski pisac napisao o Hévizu: “U Mađarskoj se nalazi jezero u kojem pri kupanju umire bol.”

Grado je svoju obljetnicu proslavio 1992. Prije sto godina car Franjo Josip promaknuo je Grado u lječilište. Otada je ovaj grad jedno od najomiljenijih odredišta za odmor na sjevernom Jadranu, napose za goste iz Njemačke i Austrije.

Brodogradilište u Monfalconeu bitan je gospodarski čimbenik za Tršćanski zaljev. Tvrtka Fincantieri stekla je ugled kao projektant i graditelj luksuznih brodova za krstarenje. Tako je već 1997. porinut brod Grand Princess, u ono doba najveći i najskuplji takav brod na svijetu. Otada je u Monfalconeu sagrađen niz drugih brodova te vrste.

Ultralaki zrakoplovi ubrajaju se u najnovije letjelice za sportske pilote. Takav tip zrakoplova u Sloveniji proizvodi samo poduzeće Ive Boscarola u Ajdovščini. Svoju je privatnu tvrtku on utemeljio još u bivšoj Jugoslaviji i nazvao je Pipistrel, što je izvedenica latinskog naziva za šišmiša. Zahvaljujući svojoj vrhunskoj tehnologiji, slovenski je poduzetnik stekao svjetski ugled.

U dvorcu Erkersreuthu u bavarskome Selbu tajni je savjetnik Philip Rosenthal 1879. utemeljio manufakturu porculana, koja se razvila u jednu od inovativnih tvrtki na području dizajna i umjetnosti. Danas je Rosenthal svjetski ponuđač na području stanovanja i životnog stila.

U devetnaestome stoljeću Vilmos Zsolnay zacrtao je uspjeh istoimenoj manufakturi porculana u Pečuhu u zapadnoj Mađarskoj. Ona je glasovita i po svojim proizvodima od majolike. Mnogi krovovi i pročelja u Pečuhu nose tvornički žig toga proizvođača.

 

Palača Labia venecijansko je sjedište Talijanske televizije. Sastanak uredništva magazina Alpe-Jadran godine 1997. Na tim sastancima odgovorni urednici uvijek utvrđuju sadržaj sljedećih emisija. Hrvatska televizija, Mađarska televizija, RAI Trst, Bavarski radio i ORF, Slovenska televizija, Švicarska televizija. RAI iz Venecije bio je jedan od utemeljitelja magazina. Glavnog urednika Boccardija od samog je početka oduševljavala zamisao o zajedničkoj emisiji. Danas najstariji živi član međunarodnog uredništva u mirovini kaže: “Smatrao sam to ispravnim jer sam se još sjećao kako smo otac i ja nakon II. svjetskog rata bili na konferenciji o novoj, ujedinjenoj Europi. Tada se činilo da je to utopija. No ujedinjena Europa ipak je stvorena, i to, rekao bih, na tragu našeg magazina Alpe-Jadran. Dakle, bili smo prvi koji smo vjerovali u tu ideju. I prvi smo je ostvarili.”

 

Osvrćući se unatrag, godina 1997. bila je poluvrijeme magazina. Na proslavi petnaeste obljetnice emisije, na taj svečani čin, okupili su se u palači Labia u Veneciji generalni direktori, intendanti i urednici iz televizijskih kuća iz Hrvatske i Slovenije, Italije, Austrije, Bavarske i Mađarske. Svečani govor održao je Gerd Bacher.

U kavani Tommaseo u Trstu ravnatelj Talijanske televizije definirao je nove zadaće TV magazina: “Više ne možemo govoriti o Istoku i Zapadu, nego moramo govoriti o situaciji koja sve više zabrinjava, osobito s obzirom na događaje u posljednjih 4-5 godina. Tu više nije riječ o razlici između Istoka i Zapada nego o razlici između države koja izaziva zabrinutost i države gotovo blagostanja. Moramo približiti te dvije stvarnosti i nastojati razumjeti i protumačiti sadašnje razlike. To je zadaća javne televizije. Inače to ne bismo bili.”