Prošlost i sadašnjost

 

Slovenska televizija ubraja se među pokretače magazina Alpe-Jadran. Tadašnji je glavni urednik Boris Bergant u Ljubljani bio inicijator te međunarodne suradnje. Već i prije pokretanja TV magazina bilo je bilateralnih koprodukcija Slovenske televizije, osobito s ORF-om. Danas se sjeća:

 

“Bio je to normalan korak nastavljanja naših dobrih odnosa. To je imalo veliko značenje za Sloveniju jer je tako dolazio do izražaja naš srednjoeuropski kulturni identitet. O nama se mnogo raspravljalo u Jugoslaviji. Politički nismo bili ni Istok, ni Zapad, nego nesvrstani.

No mnogi su rekli da tu europsku sastavnicu moramo uključiti u svakodnevnu praksu. I tako je to nastalo. Na tome sam zahvalan svima vama koji već tako dugo surađujete. Naše iskustvo iz cijeloga toga razdoblja bilo je pozitivno. Mislim da smo pokrenuli nešto posve novo u Europi. To je najstariji prekogranični TV projekt u Europi. Oponašaju nas Njemačka s Francuskom, Španjolska s Francuskom. No nitko to ne radi tako dugo kao mi.”

 

Institut Jožef Stefan u Ljubljani, koji je dobio ime po glasovitome slovenskom profesoru fizike koji je predavao i na Bečkom sveučilištu, danas je središnja slovenska znanstvena ustanova za sva područja prirodnih znanosti i tehnike. Institut sudjeluje u brojnim međunarodnim projektima.

Godine 1994. u Trstu je svečano otvorena Elettra, u ono doba jedan od samo tri sinkrotronska svjetlosna laboratorija na svijetu, svjetlosni generator s pomoću kojega možemo proniknuti u tajne materije.

Središte informatičke tehnologije je grad Villach u Koruškoj. U njegovu su centru za dizajn razvili čipove za izvanredno brz prijenos podataka. Tu je projektirana i mikroelektronika za zračne jastuke. U četrdesetak milijuna automobila diljem svijeta ugrađeni su takvi mikročipovi iz Villacha.

Godine 2006. svijet je obilježavao sto pedesetu obljetnicu rođenja velikog izumitelja Nikole Tesle. On slovi kao znanstvenik koji je ljudima donio električno svjetlo. Svi aparati i strojevi na električni pogon bili bi nezamislivi bez Teslinih izuma. Tesla je potekao iz hrvatske regije Like. Svoje je brojne patente prijavio u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1943. umro je u New Yorku u dobi od 87 godina.

Lipanj 1991. Jugoslavenske republike Slovenija i Hrvatska proglasile su  neovisnost. Odgovor jugoslavenskoga državnog vodstva iz Beograda bio je oružano nasilje. Zaustavite rat, odjekivalo je iz govora, napisa i pjesama: Stop the war! Apeli da se rat zaustavi te su se 1991. doduše čuli, ali ništa se nije poduzimalo. Suradnja televizijskih kuća za magazin Alpe-Jadran prebrodila je čak i rat na Balkanu, jamačno i zahvaljujući temeljnoj zamisli te emisije.

Ta se koncepcija potvrdila u praksi. I nakon trideset godina suradnici pojedinih televizijskih postaja imaju dojam da su dio velike obitelji i da stvaraju emisiju koja nije puki program poput svih ostalih nego nešto što pronosi ideju da se gledateljstvu pokaže raznoliko povijesno, kulturno i pejzažno bogatstvo srednje Europe.

Adriano Catani, koji danas ponovno živi u Rimu, tada je bio ravnatelj Talijanske radio-televizije u Trstu. Danas kaže: “Trst je uvijek smatrao svojim pozivom biti pomorski glavni grad srednje Europe i kozmopolitski grad koji je oduvijek privlačio pripadnike različitih kultura, ne samo iz Europe nego i s Bliskog i Dalekog istoka. Zahvaljujući tom pozivu bili smo sposobni za odnose s kolegama iz TV postaja izvan granica naše zemlje. S tog aspekta je iskustvo naših televizijskih kuća u tom projektu bilo nadasve pozitivno.”