Veliki jubilej

 

Naš TV magazin želi gledateljima približiti život susjedâ u alpsko-jadranskim zemljama. U gotovo tri tisuće reportaža tijekom proteklih trideset godina pokazali smo bogatu raznolikost tih srednjoeuropskih regija. Za kraj jubilarne godine priredili smo posebnu emisiju, kako bismo  zajedno s našim gledateljima zastali na trenutak da se osvrnemo natrag i pogledamo naprijed.  

 

Autor: Guenther Ziesel

Arhivske snimke svih televizija sudionica magazina

 

 

Nakon 30 godina, idejni začetnik ovoga jedinstvenog međunarodnog TV projekta, još uvijek aktivan urednik i nenadmašan reporter unatoč mirovini, počinje specijalno izdanje jubilarne emisije na istom mjestu kao i u prvoj emisiji. Günther Ziesel iz Graza pritom kaže:

“TV magazin Alpe-Jadran prvi je put emitiran u prosincu 1982. No zamisao o njegovu pokretanju potječe još iz prosinca 1978. Tada je ovdje, na Otoku sv. Jurja nasuprot Trgu sv. Marka u Veneciji potpisan ugovor o radnoj zajednici Alpe-Jadran. On je predviđao usku gospodarsku, kulturnu i političku suradnju zemalja koje su zbog događaja u Drugom svjetskom ratu i političkih granica nakon njega tada bile još prilično razdvojene. Tako je nastala zamisao o magazinu Alpe-Jadran. Zašto ne bi i javnopravne televizije poduprle takvu suradnju?”

 

Simfonijski orkestar iz Graza odsvirao je, pod ravnanjem svojeg šefa-dirigenta Fabija Luisija rodom iz Italije, valcer Johanna Straußa Ruže s juga, čija je glavna tema postala i prepoznatljivom melodijom magazina Alpe-Jadran.

Posjetili smo dvorac Miramare, jednu od velikih turističkih atrakcija u Trstu. Dao ga je sagraditi nesretni Ferdinand Maximilian Habsburški, koji je 1867. ustrijeljen kao car Meksika.

 Atelijer danas 77-godišnjeg Mije Kovačića u Hrvatskoj, jednog od najvećih svjetskih živih slikara naivne umjetnosti.

U Spilimbergu u zapadnome dijelu pokrajine Furlanije od 1922. djeluje jedinstvena škola za umjetnike mozaika. Brojna su remek-djela odavde krenula u cijeli svijet.

2002. u Münchenu je otvorena Pinakoteka moderne umjetnosti arhitekta Stefana Braunfelsa.

Muzej MART u Roveretu projektirao je tičinski arhitekt Mario Botta s Giuliom Andreollijem. I ova futuristička zgrada poziva na istraživačko putovanje prema novim granicama umjetnosti.

Venecija i Grci, priča puna kontrastâ o isprepletanju različitih kultura. Crkva sv. Jurja iz šesnaestog stoljeća središte je grkopravoslavne vjerske zajednice u Italiji.

Dvorac Bogenšperk kod Litije bio je u sedamnaestome stoljeću prebivalište Janeza Vajkarda Valvasora, jedne od najistaknutijih osobnosti u slovenskoj povijesti. Bio je svestrani znanstvenik, fizičar, alkemičar i još mnogo toga. Njegovo najvažnije djelo nosi naslov Slava Kranjskoga vojvodstva. Bila je to prva opsežna enciklopedija o Slovencima.