Putopisac Željko Kozinc

 

Željko Kozinc, slovenski pisac, novinar, scenarist, urednik, a posljednjih godina ponajprije putopisac. Davno si je zadao cilj da će posjetiti baš svako slovensko selo. Iako je taj cilj nedostižan, ipak u slovenske domove već nekoliko godina uvodi i putove do najskivenijih kutaka slovenske zemlje i time kao na dlanu pruža mogućnosti izleta na lijep sunčani dan.

 

Autorica: Nuša Ekar

Snimatelj: Artur Rutar

 

tvslo-potopisec-zeljko-kozinc-1a

 

Legenda o Veroniki Desiničkoj je pripovijest o tragičnoj sudbini lijepe srednjevjekovne žene željne ljubavi. Lov na lijepu Veroniku, ženu Friderika II. Celjskog u povijest je zapisan kao prvi proces protiv vještica na slovenskom području.

Njen se lik snažno dojmio i Željka Kozinca, pisca, pjesnika, scenarista i prije svega dugogodišnjeg novinara.

Kada je otišao u mirovinu, na neki je način promijenio svoj pogled na svijet – dozvolio je sam sebi povratak prirodi i postao putnik. Već više od jednog desetljeća otkriva najskrivenije kutke diljem Slovenije i predstavlja ih čitateljima svojih knjiga – vodiča kroz izlete. A njegovo je pisanje vodiča vrlo posebno i osebujno.

Odabire ona mjesta, koja su snažno obilježena nekom pričom – kako sam kaže, mjesta s dušom – i ujedno često puta skrivena i još neotkrivena.

tvslo-potopisec-zeljko-kozinc-2a

ŽELJKO KOZINC pripovijeda: ˝Došli smo na vrh Jurčičevog puta, na stari kultni prostor, poznat još iz prapovijesti. Seljacima iz okoline ovo je kroz mnoga stoljeća bio njihovo nedjeljno, praznično mjesto, na kome su se družili i ujedno duhovno jačali.˝

U Kočevskom rogu jednom je za vrijeme traženja jedne od brojnih slovenskih ledenih jama ugledao čudesno mjesto – proplanak Kunč. Nazvao ga je najljepšim proplankom na svijetu.  Samo srušene kuće, ostaci kočevarskog i poslijeratnog gospodarenja, ruševine vremena, svjedočile su o životu na ovom mjestu. Obraslo ih je vrijeme, opstale su uspomene – a okolo potpuna tišina. Ako si čovjek dopusti, u takvoj situaciji na tren može ući u povijest. Takvi prizori za njega su neopisivo lijepi.

Oduševljen je i selom Vino na Dolenjskom. O njegovom starom izvoru svjedoči već ime, koje se nadovezuje na vino – lozu, iako sada tu ne raste baš niti jedna vinova loza.

Selo ga privlači prije svega zbog njegovog prkošenja modernom vremenu.

tvslo-potopisec-zeljko-kozinc-4a

U upravo posebno sjećanje utisnulo mu se i selo Konjščica, kaže ŽELJKO KOZINC i nastavlja: ˝U njemu je svoj grob našao možda najveći dirigent u 20. stoljeću Carlos Kleiber. Ovu je priču potakao romantičan odnos, što ga je imao sa ženom iz tog sela. Stanislava Brezovar, balerina u europskim kazalištima i dirigent Carlos Kleiber bili su idealan umjetnički par. On je zbog ljubavi prema ženi također snažno zavolio Sloveniju.˝

Ići po svijetu s mjeračem vremena je, kako kaže Željko Kozinc, slijepo istraživanje našeg planeta. Tako se danas, u zrelim godinama, putovanja prihvaća sistematski.

U svojim je knjigama obuhvatio više od pet stotina mjesta. Utvrdio je da je navika putovanja dio slovenske kulture, koja je započela s hodočasnicima i nastavila se s pješačenjem, putovanjima i izletima. Izletništvo, kako sam voli reći, na neki način daje zamah životu, a duši odmor.