Orfű, prvo cvjetno selo Mađarske

 

333 općine iz šest županija natjecale su se za ovogodišnji naslov nacionalnog prvaka u hortikulturnom uređenju okoliša. «Cvijet Mađarske» u trinaest godina postojanja pretvorio se u pravi pokret za porast kulture življenja, gdje se ne gleda samo ljepota cvijeća, već kriteriji obuhvaćaju sve elemente ekološki osviještenog društva, koje strateški pristupa ideji održivog razvoja i sustavnoj edukaciji stanovnika za zdraviji okoliš.

Pobjednički grad Székesfehérvár i selo Orfű duće godine ulaze u utrku za najbolji europski cvjetni grad ili selo, gdje se, na temelju prošlogodišnjih iskustava, očekuje oko petnaest tisuća naselja iz devet zemalja.

Pored glavnih, dodijeljeno je i nekoliko posebnih nagrada za doprinos ljepšem okolišu, a dvije od njih su odnijeli Sepsiszentgyörgy i Csíkszépvíz, koji su se natjecali prvi put među 13 naselja s područja Transilvanije. Prema riječima predsjednika Mađarskog turističkog ureda Zoltána Gullera, to je korak ka ostvarenju plana da se u budućnosti “Cvijet Mađarske” proširi i na prekogranične sredine.