Mjuzikl “Cabaret”, bečka verzija

 

“Willkommen, Bienvenue, Welcome… Im cabaret, au cabaret, to cabaret!” Koliko smo puta čuli tu pjesnu s radija, televizije, u kinu ako smo išli gledati film Boba Fossa iz 1972. s Lisom Minelli u glavnoj ulozi? Američki filmski institut uvrstio ga je među 100 najboljih mjuzikala svih vremena, a originalni teatarski predložak na njujorškom Broadwayu se igra od 1966.

Doživio je nebrojene inačice širom svijeta, a redatelji se redovito ne mogu oduprijeti zovu nalaženja paralela sa suvremenim povijesnim trenucima. Tako je i u najnovijoj verziji koja vraća “Cabaret” u Bečku narodnu operu. Zaplet je poznat: ranih tridesetih godina prošloga stoljeća mladi američki pisac dolazi u Berlin kako bi ondje našao nadahnuće za svoj novi roman i u legendarnom noćnom klubu “Kit Kat” upoznaje luckastu englesku pjevačicu, i sve neočekivano završava u neočekivanom ljubavnom trokutu s bogatim plejbojem.

Glazbena komedija, koja se miješa s dramatičnim elementima neizbježne propasti predratne Europe na pragu uspona nacijalsocijalizma, prati neizbježni neuspjeh jednoga para u jednom mračnom povijesnom razdoblju. S obzirom na neizvjesnu budućnost, jedini je izbor živjeti u trenutku zaborava koji nudi odlazak u kabare. Koliko je tu podudarnosti s današnjim vremenom, bečka kazališna publika može provjeriti do 14. studenog 2019.