Astronauti u jami na krasu

 

Šest astronauta iz pet svemirskih agencija došli su na kondicijske pripreme u slovenskim kraškim jamama. Dio je to redovitog špiljskog treninga za misije u svemiru u sklopu krovne agencije ESA (European Space Agency). Naime, to je jedna od standardiziranih vrsta teninga za astronaute u sredinama koje su vrlo bliske uvjetima nekih destinacija letova u svemir, gdje mogu primijeniti znanje stečeno tijekom ovakvih zemaljskih iskustava.

“Na Mjesecu i Marsu također ima pećina, i nadamo se da će ih u budućnosti moći istraživati podjednako astronauti i roboti”, rekla je voditeljica projekta Europske svemirske agencije LOREDANA BRESSONE prilikom priprema za spuštanje ekipe u Škocjanske jame, inače sustav špilja koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetski zaštićene prirodne baštine.

Iskustvo boravka duboko ispod zemlje, u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta, u tami bez ikakva zvuka, za neke je mentalno zapravo teže od boravka u svemiru. Zato su svjetskim putnicima u svemir prilikom šestodnevnog treninga svesrdnu pomoć pružili iskusni slovenski speleolozi.