Segedinska zaklada za prerano rođene

Već desetljećima, svako 10. dijete u Mađarskoj dolazi na svijet kao nedonošče. Hitna skrb od ključne je važnosti. Zato se nekolicina segedinskih pedijatara i volontera udružila i osnovala zakladu za hitnu pomoć novorođenčadi.

 

Segedinska zaklada za hitnu pomoć novorođenčadi, a posebice prerano rođenim bebama, postoji već 30 godina i svaki mjesec spasi bar 75 tek započetih života. Posebnost je i to da od prvog dana imaju istog predsjednika. To je osnivač prof. dr. Sándor Pintér, koji i danas, s punih 85 godina, neumorno radi za ovaj plemeniti cilj. Podrška mu je i supruga liječnica. Priključiti im se može svatko tko se osjeća spremnim za tako odgovoran dobrovoljni rad, a ostaju samo najvještiji i najuporniji.

U bazi podataka o mađarskim udrugama, kao najkraći opis područja djelovanja ove službe navodi se hitna medicinska pomoć i podrška. U naravi je njezina zadaća što prije prevesti novorođenčad i prerano rođenu djecu svojim posebnim vozilom hitne pomoći do jedinica intenzivne njege regionalnih centara koje opslužuju: to su Pedijatrijska klinika u Segedinu i perinatalni centri za intenzivnu njegu u Gyuli i Kecskemétu.

Punim imenom “Zaklada za spas novorođenih života Szeged»”pokriva jedno od najvećih područja države u 4 županije južne Mađarske: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád i Jász-Nagykun-Szolnok.

Vozilo opremljeno posebnim neonatološkim uređajima funkcionira kao pokretna jedinica intenzivne njege. Zadatak liječnika specijalista i ostalog medicinskog osoblja u njemu je reanimacija, održavanje djece na životu i sprječavanje trajnih oštećenja. Naime, daljnja sudbina novorođenčadi i nedonoščadi u neposrednoj životnoj opasnosti ovisi o njihovoj njezi i spašavanju u prvim minutama života. Bez 24-satnog dežurstva ovaj bi posao bio nezamisliv i samo bi djelomično ispunjavao svoju svrhu.

Danas je spašavanje novorođenčadi i nedonoščadi jedan od najvažnijih zadataka u pedijatriji u svijetu, a pogotovo u Mađarskoj, koja je na vrhu europske ljestvice po broju prijevremenih poroda.

No, iako je važnost rada Zaklade gotovo neprocjenjiva, neprekidno se nose s novčanim problemima. Državno financiranje je u najmanju ruku nedostatno, pa se mora nadopunjavati desecima milijuna forinti godišnje iz donacija, kako bi održali rad i zamijenili istrošene ili uništene strojeve i instrumente. Kako ističe osnivač dr. Péter Kószó, ovoj Zakladi pomažu anđeli, volonteri i dobronamjerni pojedinci.