“Play Me, I’m Yours” u Augsburgu

 

Projekt slobodnog sviranja na javnim mjestima već je poznat širom svijeta. Više od desetljeća nailazi na snažan odziv gdje god se pojavi. Formula je jednostavna: na nekoj prometnoj točki postavi se glasovir, najčešće pianino, kako bi namamio usputne svirače svih razina i kategorija, a oko njih se okupi slučajna publika. Cilj je jednostavno stvoriti zarazno dobro raspoloženje i tako na trenutak zbližiti neznance u jedinstvenosti glazbenog trenutka.

Projekt pod karakterističnim naslovom “Play Me, I’m Yours” (Sviraj me, tvoj sam) predstavio je 2008. britanski umjetnik Luke Jerram, čiji je umjetnički tim instalirao više od dvije tisuće uličnih klavira u više od 65 gradova od Tokija do New Yorka, od Pariza do Lime. Do danas je projekt dosegnuo više od 8 milijuna ljudi.

Karta svijeta s oznakama mjesta gdje su se pojavili ti klaviri lijepo se vidi na mrežnim stranicama pokreta Street Pianos. München je na njoj od 2014., a sad se priključuje i Augsburg. Sve je manje-više isto, osim jedne stvari: gradskim vlastima valja osigurati besprijekorne higijenske uvjete za svakog potencijalnog svirača.