Obnovljen bečki Muzej Sigmunda Freuda

 

Tko još ne zna za “oca psihoanalize”, čiji je legendarni kauč postao simbol rada psihijatara i takvim ostao do danas? Prilično je poznato i to da je umro u Londonu netom prije II. svjetskoga rata 23. rujna 1939. Možda se manje znade da je rođen kao Sigismund Schlomo Freud u češkom Příboru, tada Freibergu, 6. svibnja 1856. A najduži dio svoje karijere odradio je u austrijskoj prijestolnici.

Upravo zato Beč, uz 101. obljetnicu njegove smrti, ponovno otvara potpuno renoviran i obogaćen muzej posvećen ovome liječniku, filozofu i neurologu, koji je uzroke većine psihičkih tegoba tražio u potisnutoj seksualnosti. Naime, prema Freudu, u korijenu psihoza su nerazriješeni unutarnji konflikti povezani sa spolnošću i odnosima s roditeljima, ili proživljene traume iz najranijeg djetinjstva, s kojima se pojedinac ne može nositi te ih spontano potiskuje u nesvjesni dio uma.

U kući gdje su njegovi pacijenti provodili beskrajne seanse po tri do pet puta tjedno u trajanju od četiri do šest godina, nastojeći prodrijeti u tajne svojih snova, asocijacija i konflikata, današnji radoznalci mogu potražiti objašnjenja za postavke njegova nauka. Uz mnoge originalne komade pokućstva i predmete za svakodnevnu uporabu, tu su povijesni rukopisi i fotografije, te dokumenti koji ističu profesionalne postaje i biografske aspekte Freudova profesionalnog i obiteljskog života.