Mađarska žetva kukuruza, manje ali bolje

 

Hibridni kukuruz upravo beru na mađarskim poljima. Ovogodišnji je urod po mnogo čemu poseban. Naime, manji je od očekivanoga jer je u vrijeme sjetve bilo premalo kiše, a kasnije tijekom dozrijevanja pak previše. To je rezultiralo manjim količinama, ali većom kvalitetom ploda u cijeloj zemlji. Recimo, poljoprivrednici iz Hajdúsága očekuju prinos kukuruza šećerca od nekih 500 tisuća tona ili 15 tona po hektaru. Dotle Nacionalna gospodarska komora prosjek u cijeloj županiji Hajdú-Bihar  procjenjuje na 20 tona po hektaru.

U istočnom se dijelu zemlje, upravo zbog kišnoga srpnja, početak berbe otegao sve do kolovoza. Naime, ponegdje je ondje u vrijeme kad se tadicionalno bere palo više od 100 ml po četvornom metru, a podzemne vode su ugrozile oko 10 tisuća hektara oranica. Dosad je sav kukuruz već obran i tlo se priprema za sjetvu repice, suncokreta i sjemenskog kukuruza.

Zapravo, kukuruz se našao u središtu pozornosti i zbog loše kvalitete ovogodišnje pšenice, koja je znatno niža od prosjeka, također zbog neujednačenih kišnih razdoblja. To mlinovima znatno otežava prikupljanje pšeničnog brašna, koje će biti manje dostupno u proizvodnji kruha, a jestivo zrno već je sve skuplje na svjetskom tržištu.