Istarski turizam unatoč koroni

 

 

Godina 2020. ostat će zapamćena po udaru koronavirusa na sva područja života, osobito gospodarstvo. Među najugroženijim djelatnostima je turizam. Najteži je udar pretrpjela globalna industrija poslovnih putovanja, kojoj će svakako trebati najduži oporavak. Broj međunarodnih putovanja pao je za 80 % na početku pandemije u travnju. U nešto je boljoj situaciji smještajni sektor, gdje se do kraja godine očekuje pad dolazaka nešto iznad 60 %.

Stručnjaci ipak uočavaju znake polaganog oporavka turizma, pogotovo u zemljama kod kojih najveći dio BDP-a ovisi o poslovima koji su za njega vezani. Posebno važnima u budućnosti ističu održivi razvoj i inovacije. Podaci su to iz izvješća Izvršnog savjeta Svjetske turističke organizacije (UNWTO), izneseni tijekom susreta u Tbilisiju u Gruziji, koji se održao, velikim dijelom virtualno, 17. rujna.

Istoga je dana 25 organizacija iz različitih zemalja – od uslužnih djelatnosti do prijevoza putnika – uputilo zajedničko otvoreno pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, izražavajući podršku EU glede restrikcija kretanja ljudi i roba i nudeći vlastiti paket smjernica koje smatraju vrijednim prihvaćanja na razini uputa svim europskim zemljama.

U Hrvatskoj se u novim uvjetima najbolje snašla turistička Istra.