Gepidi su živjeli kod Tiszauga

 

Gepidi su bili germansko pleme koje je pripadalo istočnonjemačkim narodima, čije je prisustvo u srednjoeuropskom prostoru zabilježeno ponajviše u 5. i 6. stoljeću. Najpoznatiji su po tome što su porazili Hune nakon smrti njihova legendarnog vođe Atile zvanog Bič Božji. Ime im najvjerojatnije potječe od gotske riječi “gepanta”, što znači “spor”, a to se povezuje s činjenicom da su među posljednjima krenuli u seobu ka jugu iz postojbine u Skandinaviji.

Znalo se i prije da su živjeli duž rijeke Tise, ali sada se otkrilo da su ondje imali veliko kraljevstvo sve do 19. stoljeća. Dokaz je za to golemo grobište što su ga pronašli arheolozi muzeja “Katona József” u Kecskemétu. Oni su proveli opsežna istraživanja u tri faze od prošlog ljeta do jeseni. Preventivno iskopavanje na mjestu autoceste M44 u okolici Tiszauga dovelo ih je do nalaza prepunog vrijednih predmeta za koje se zna da su išli uz pokojnike prilikom ukopa. Na kraju se broj popeo na 194 groba, kako je izvijestio Wilhelm Gábor, voditelj odjela za arheologiju u Muzeju.

To je izvanredno postignuće mađarskih muzealaca, ali i jedno od najvažnijih gepidskih nalaza u posljednjih pedeset godina u cijelome karpatskom bazenu.