Alpske deve

Deva na planinskome pašnjaku u Dolomitima? Mnogi se čude. No na imanju ispod južnotirolskoga simbola, vrha Schlerna, pasu tri deve. I dobro im je.

 

Usred planinskog lanca Dolomita smjestila se visoravan Seiser Alm (Alpe di Siusi), poznata kao najveća alpinistička livada u Europi. Jedna je to od glavnih turističkih atrakcija u Južnome Tirolu, posebno kad je riječ o skijanju i planinarenju. Za neke upravo najljepši predio na južnoj strani Alpa, ima oko 300 sunčanih dana u godini, što je posebna draž za snijegom bogatih zimskih mjeseci.

Za vrijeme skijaške sezone, pašnjaci su izbrazdani tragovima jet-skija i snowboarda, a ljeti ispod njih izbiju šetnice kroz začudne krajolike. Rustikalni Alm je pravo mjesto za rekreaciju u čistoj prirodi, gdje se vrijeme računa više prirodnim slijedom godišnjih doba nego utrkom za svakom minutom. Omiljene su donekle zahtjevne planinarske šetnje od nekih 6 km do Tuffalma ili južnije desetak kilometara do Parka prirode Sciliar-Catinaccio.

Cijelim putem kroz alpske pašnjake mjesta su vrijedna istraživanja, iza kojih se kriju priče, legende i tajanstvene sage o vrhu Schlern. Ujesen gorštaci tuda tjeraju goveda, konje i ovce s ljetnih pašnjaka u zimske staje. A nadomak gospodarstva Seppa Haselriedera, planinari se nemalo začude kad među magarcima i patuljastim kozama, što se slobodno kreću unaokolo, ugledaju deve.

Idu u karavani, a pred njima vodič koji točno zna kamo ih vodi. Nakon ljetovanja na 1300 m nadmorske visine, prvih rujanskih tjedana vraćaju se u dolinu. Za njima će ostala stoka. Tu prestaje idilična priča o alpskom pastiru, a počinje ona egzotična o goniču deva – u jednoj osobi.