Parobrodom po Balatonu

 

Parobrod1

Motor radi, već se i kotač s lopaticama okreće. Prije tehničke predaje obavljaju se završne dorade na vjernoj replici prvog parobroda na Balatonu. Kao obiteljsko poduzetništvo, d.o.o. Balatonsko izletničko brodarenje prije dvije godine se upustilo u gradnju broda.

Vlasnik ZSOLT BERECZKI pojašnjava: “Originalni planovi broda su uništeni u II. svjetskom ratu, prigodom bombardiranja Akademije, pa smo se mogli osloniti samo na nekoliko maketa, crteže i naravno, na našu fantaziju. Tijekom gradnje broda svakako smo se u najvećoj mogućoj mjeri trudili držati se izvedbe koja je vjerna onovremenom originalu.“

Posebnost broda “Kisfaludy“ (što znači pjesnik) je da osim funkcije izletničkog broda i broda za održavanje priredbi posjetitelje očekuje i kao jedini brod-muzej Balatona.

BEÁTA BODNÁR, stručna suradnica u d.o.o. Balatonsko izletničko brodarenje, kaže: “Jedna od zanimljivosti broda je muzejski dio u brodskom trupu, gdje će se nalaziti devet raznih kabina u kojima ćemo prikazati brodarski život XIX. stoljeća. “

Posljednje radove na gradnji 26 metara dugačkog i 9 metara širokog broda obavljaju u luci u Alsóörsu. Brod pokreću po jedan električni i dizelski motor. Zaplovio je iz Balatonfüreda i tako plovi od prvog svibnja 2015.