Ozaljska štrudla za Guinnessa

 

Štrudla1Kad su čuli da su Belgijanci napravili štrudlu dugu 700 metara, Ozljani su rekli – možemo mi i bolje. Dvostruko bolje. I napravili su – 1478 metara štrudle od jabuka po starom domaćem receptu.

Kuharica DARINKA ZABORSKI otkriva recept: “Najprije se tijesto mijesi, pa se razvlači, pa se stavljaju jabuke i šta još ide grožđe. I tako.” A koordinatorica projekta LIDIJA ŽGANJER GRŽETIĆ dodaje: “Dobra srca stanovnika Ozlja i Karlovca, cijele destinacije Zeleno srce dale su sve ove jabuke,  grožđice, brašno i sve potrebne namirnice.”

Utrošilo se gotovo tonu brašna i pola tone jabuka, a da se nije potrošila ni kuna.

Sve su pratila tri suca. Član ocjenjivačkog suda, kuhar BRANKO OGNJENOVIĆ iz Akademije kulinarstva daje stručni osvrt: “S moje strane mora biti jako dobra, kvalitetna, sočna, znači sve ono što je stavljano unutra mora biti odlično izbalansirano, i šećer i grožđe, znači sve ono što smo prijavili da će biti štrudla takva.”

I uspjeli su napraviti, te s kilometar i pol štrudle privući tisuće posjetitelja u malo Jaškovo. Nitko sretniji od domaćina, potvrđuje gradonačelnica Ozlja GORDANA LIPINIĆ: “Pokazujemo i dokazujemo da možemo puno toga napraviti kad se udružimo, to znači da je ovaj kraj dovoljno inventivan, da je ovaj kraj takav da može smisliti i nešto, to nikome drugom nije palo na pamet.”

Prema  pravilima Guinnessove knjige rekorda, štrudla se ne smije prodavati. Nakon mjerenja, ponuđena je posjetiteljima.