Muzej lutaka u ljubljanskom dvorcu

 

muzej lutkarstva7

Izložba u novom Muzeju lutaka (Lutkovni muzej) u Ljubljanskom dvorcu (Ljubljanski grad) sa stalnim postavom i odabranim djelima odaje počast velikim imenima lutkarstva i njihovim uprizorenjima, što su u prošlom stoljeću nastajala unutar različitih  tokova likovne umjetnosti na području Slovenije.

Suautorica izložbe NADJA OCEPEK objašnjava: “Projekt je višeslojan, što znači da smo iz različnih segmenata dokumentirali lutke, evidentirali, te ih stručno obradili kako to konzervatori i restauratori rade.”

Koncipiran je na dvije razine. Prvi dio je namijenjen razdoblju od 1910.godine, kada je slikar Milan Klemenčič u svojoj kući u Šturjama kod  Ajdovščine  uprizorio prvu slovensku marionetsku predstavu Mrtvac u crvenom plaštu. S dolaskom u Ljubljanu postao je voditelj slovenskog  marionetskog kazališta.

MATJAŽ LOBODA, režiser i poznavatelj povijesti slovenskog lutkarstva, kaže: “Budući da to slovensko marionetsko kazalište nije moglo opstati zbog financijskih teškoća, priuštio si je 10 godina odmora, a onda ga je kćer nagovorila da se vrati lutkama, onim malim od 10 centimetara, kakve su bile njegove prve lutke, ui postavio je  znamenitu predstavu dr. Faust, što je bila vrhunac njegovog rada i poznaju je lutkari diljem svijeta. ”

Kći Milana Klemenčiča MOJCA KLEMENČIČ se sjeća: “Jednog dana otac je došao k majci i rekao: ‘Slušaj, ja ću početi s lutkama.’ Sijao je od sreće. ”

Predstavljeno je i sokolsko lutkarstvo i prve ručne lutke dr. Nike Kureta. Znameniti Pavliha i partizansko lutkarsko kazalište. Povijesni dio završava s Jožom Pengovom i njegovimi znamenitim predstavama Loptica hopsica, Zvjezdica pospanka, Mala čarobnica i druge.

SVETLANA MAKAROVIČ, pjesnikinja i spisateljica za mladež, ocjenjuje: “U redu je da smo dobili muzej lutaka, to je početak i neće proći puno vremena dok će cijela Slovenija  biti jedan muzej. ” A suvremenosti se izložba dotiče iskricama što šire referentni prostor klasične lutke. Nova je i dvorana kazališta u dvorcu, s kojom projekt dobiva dodatnu dimenziju, jer će baština predstavljena u vitrinama oživjeti i u novim lutkarskim predstavama za sve generacije.