Mađarska mala šumska muzika

 

U gorju Mátra već godinama priređuju seriju koncerata pod naslovom ˝Šuma svira˝. Devetodnevni niz programa ima ponešto za sve uzraste i ukuse. Izletnici se u šetnji šumom najprije u duši se mogu pripremiti za koncerte klasične ili narodne glazbe, na kojima poznati umjetnici nude jedinstveni, neponovljivi doživljaj šumskih koncerata.  Oni se javljaju svaki dan iz nekog drugog mjesta, želeći  i tako popularizirati vrijednost kraja i šume.

 

Autorica: Mónika Kiss

Snimatelj: Lásló Szögi

 

Šuma1

 

Već 12 godina početkom ljeta šuma na Mátri odjekuje. Izvođači klasične i narodne glazbe razbijaju tišinu na mjestima gdje ih se rijetko može čuti. Simfoničari iz Egera baš sviraju na skijalištu Galyatető, u gustišu otvorenih kišobrana koji im daju hlad.

Hodati, diviti se prirodi i za odmor slušati izvrsne glazbenike – radi toga ovamo dolaze gledatelji i slušatelj.

Ali festival i glazbenicima osigurava fizičko i psihičko ispunjenje. Ovdje spontano nastaju mjesta za izvedbe. Budući da bi plesači narodnih plesova teško plesali na travi, sad im je parkiralište na Galjateteu postalo prigodna pozornica.

Kad se spusti večer, glazbala utihnu. Oni umorniji sutradan mogu doći i uskotračnom željeznicom na šumsku šetnju, gdje ih preuzimaju stručne osobe.

Glavni organizator festivala LAJOS SZABÓ kaže: ˝S vrha velike bukve i sada čujemo zviždaka. Naravno, pokazat ćemo pticu, opipat ćemo koru drva, primiti u ruke zanimljivo lišće.

Šuma3

 

Poslužimo se svim osjetilima da nastane ova neposredna povezanost. Tada nam se sva osjetila aktiviraju. Naš vid, sluh, njuh, opip. To je jako važno, zato i šumska šetnja zbogtoga čini čovjeka sposobnim da lako primi i posve nova znanja.˝

 

Dok organizator priča o šumskim životnim zajednicama i čudima prirode, u gustišu se oglasi čarobna glazba koja upravo vabi da joj se potraži izvor. Šuma se opet pretvori u koncertnu dvoranu, muziciraju Bea Palya i Balázs Szokolai Dongó.

 

Na festivalu bliskom prirodi veliki uspjeh postižu i pobjednici emisije javnog medija ˝Virtuozi˝ koja traga za talentima ozbiljne glazbe.

Na ovome općeumjetničkom festivalu raspisali su i književni natječaj. Naravno, tema je veza šume i glazbe.

Poznata mažarska spisateljica, dobitnica Velike nagrade Kossuth i predsjednica žirija, smatra važnim da se pridruži odajući počast priredbi i sudionicima.

Šuma2

ANNA JÓKAI stoga poručuje: ˝Molim da zadržite ovaj dobar običaj. Dođite i okupite se na takvim mjestima na kojima nije moda pojaviti se, ali je važno pojaviti se. Možda treba mnogo pješačiti kroz dolinu rijeke Szalajke dok stignemo dovde, ali kad stignemo onda osjećamo da je to bilo potrebno kao život. Bože, kakvo grbavo tlo, koliko toga je trebalo preskočiti ili zaobići, ali na kraju se pojavi čistina za kojom žudimo.˝

Ovakve čistine uvijek možemo potražiti, osobito ako se iduće godine programi  nastavljaju na novim mjestima. Jer u šumi se oko izletnika najednom sve preobrazi. Promijeni se temperatura zraka, sadržaj vlage, mirisi i zvukovi –  tako je to kad šuma svira…