Povratak bosonogom hodanju

 

Prvobitna namjena obuće bila je prije svega ukrasiti noge, što se inače održalo sve do danas, a posljedica toga bila je da se čovjek postepeno navikao na taj dodatak i zaboravio na jednu od svojih elementarnosti. U posljednjih stotinjak godina sve više u prvi plan dolazi orijentiranost na što autentičniji kontakt s prirodom i tako se iznova počela otkrivati i želja za bosonogim strane bosonogog hodanja – kako fiziološke tako i psihološke upozorava društvo Bosa Noga. Ne izbjegavaju niti hodanje po zahtjevnim stjenovitim područjima. Biste li se usudili s njima bosi popeti se na najvišu slovensku planinu  Triglav?

 

Autorica: Nuša Ekar

Snimatelji:  Artur Rutar, Samo Finžgar

 

bosa noga3

 

Pojedinci, koji su u Sloveniji počeli hodati bosi, najprije su pobuđivali  pozornost okoline. A budući da je za njih po mišljenju stručnjaka karakteristično da su to opušteni ljudi, možda je i to bio povod što su ubrzo u svoje redove privukli brojne sljedbenike.

Tako se našla i skupina bosonogih prijatelja, koja je prije osam godina osnovala Sportsko društvo Bosa noga. Tri godine kasnije imali su više od stotinu članova.

Jedan od njih, DAVID VIDMAR, oduševljen je: ˝Meni se kod bosonogog hodanja najviše sviđa što je čovjek potpuno slobodan. Najbolje je ujutro, dok sunce izlazi, otići van bos na pola sata šetnje. Obično uzmem sa sobom psa, šetamo se po poljima, šumi, rosi i to je nevjerojatan osjećaj, što ga svakome preporučujem.˝

Sezona za bosonoge iz društva Bosa noga započinje s dolaskom proljeća. Nekima su stopala već snažno otvrdnula, a drugi to tek moraju postići. Pritom je dakako potrebna i priprema – učvršćivanje stopala, što se mora odvijati postupno. Zatim započinju različite aktivnosti, od vožnje biciklom do trčanja i različito dugih i zahtjevnih pješaćenja.

Neka trčanja postala su već tradicionalna i svake godine imaju sve više sljedbenika.

bosa noga6

Najveća opasnost što prijeti sudionicima ovih događaja su brojne sitne krhotine razbijenog stakla i plastike, stoga se pruga uvijek prije natjecanja u trčanju očisti. Tradicionalni so postali i izleti na Šenturšku goru, pri čemu se sudionici nikada ne obaziru na vrijeme, a zanimljiv je i izlet u nepoznato.

Svake godine skupina bosonogih odlazi i iz središnjeg dijela Slovenije sve do slovenske obale. Završetak i ujedno vrhunac sezone je bosonogi odlazak na Triglav, što je uvijek iznova priovjera samo za najčvršće. Ogrebotine, rane i manje ozljede tada su neizbježne. No sve se to uz obilje zabave i zadovoljstva  ubrzo zaboravlja.

Slovenija po udjelu ima najviše bosonogih trkača, a najmlađi među njima imao je jedva 18 mjeseci. Za bosonogo hodanje odnosno njegove učinke već se neko vrijeme zanimaju i različite stručne grane – bilježeći pritom dosta pozitivnih učinaka.

Dr. TANJA KAJTNA to potvrđuje: ˝Utvrdili smo da ljudi koji hodaju bosi traže inovativnije i drugačije pristupe u rješavanju srtresa i hvatanju u koštac s njime. Možda bismo to mogli povezati i sa sposobnosti za stvaralaštvo.˝

Bosa noga Web

David je kao student Fakulteta za sport  zaključio svoje studiranje prava s njemu dragom djelatnošću – bosonogim hodanjem. U diplomskom radu otkrio je i dokazao puno zanimljivih, iznenađujućih i također već zaboravljenih stvari.

Stoga DAVID VIDMAR zna: ˝Važno je da se već u djetinjstvu počnemo baviti bosonogim hodanjem, jer neravna podloga spriječava pojavu ravnog stopala. A također znamo da u stopalima imamo krajeve živčanih vlakana, što ih hodajući bosonogi stimuliramo.˝

Kretanjem bez obuće smo dakle više u kontaktu s prirodom, opušteniji smo i to pozitivno utječe na negativne posljedice stresa u svakodnevnom životu. Iako se vjerojatno neće baš svatko iskušati na bosonogom maratonu, ipak je vrlo preporučljivo da bar ljeti na kratko vrijeme izujemo taj ˝ukras˝ sa nogu i osjetimo podlogu po kojoj hodamo na izvorni način.