Akvedukt Salone okuplja arheologe

 

Akvedukt2

 

Akvedukt Salone, dokaz genijalnosti rimskog graditeljstva, izgrađen u ili oko 1. stoljeća prije Krista, crpi vodu iz rijeke Jadro i nastavlja preko stare Salone u Split, te završava u Dioklecijanovoj palači. Dug je pet kilometara  i prati konfiguraciju terena.

Prof.dr.sc. KATJA MARASOVIĆ, suradnica na projektu, priča: ˝Bio je u funkciji nekih šest stoljeća. U sedmome stoljeću je on prestao funkcionirati jer je razorena Salona, više ga nisu održavali i onda je počela njegova razgradnja, ljudi su koristili materijal za svoje građenje.˝ No, ostalo je dovoljno da intrigira i da se u Saloni, na zajedničkome projektu, okupe splitski arheolozi, arhitekti i građevinari. Svi odreda zadivljeni su tadašnjim majstorima, koji su očito znali maksimalno iskoristiti silu gravitacije.

Voditelj projeka prof.dr.sc. JURE MARGETA kaže: ˝Kad kopate, malo istražujete i onda vidite zapravo koliko su oni toga znali i kako su zapravo koristili slične tehnologije kao i mi danas.˝

Konzervatori će ga zato zaštititi od novih uništenja. Projekt koji s pola milijuna kuna financira Hrvatska zaklada za znanost stigao je tek do pola, preostaje im još otkriti nepoznato i o Dioklecijanovom akveduktu, koji je, doduše djelomično obnovljen, bio u uporabi do prije nekoliko desetljeća.