Vitezovi, seljaci, luterani

 

Luther4

 

Komu je otkucao posljednji čas? Svećenik i biskup na samrti – to je umjetničko djelo čovjeku potkraj srednjega vijeka moralo pokazati da nas sve čeka smrt. Lutherovo je doba – vrijeme prevrata i proturječnosti. Na izložbi naslovljenoj ˝Vitezovi, seljaci, luterani˝u Kući bavaske povijesti, zorno vidimo crkveni raskol na katolike i protestante.

Takav prevrat ne bi bio moguć bez tehničkih i civilizacijskih iskoraka, ističe organizator RICHARD LOIBL te dodaje: ˝Prikazali smo njegovo doba, početak 16. stoljeća, vrlo burno vrijeme, doba velikih promjena i velikih iskoraka, čime objašnjavamo Lutherov uspjeh. Primjerice, raspačavali su letke, tisak je medij donekle usporediv s našim internetom, prava revolucija!˝

Srednji vijek, tržnica, svakodnevica običnih ljudi… Posjetioci moraju sve to doživjeti. Suvremenom je muzejskom tehnikom na izložbi prikazano kako se živjelo prije 500 godina.

Porezni ured: skromna seljačka obitelj donosi u poreznikovu kuću novac i namirnice.

Luther u Koburgu – pola je godine tamo živio i prevodio Bibliju.

Možemo razgledati i neke neobične izloške, kao što je Lutherova bračna postelja, iako nije potvrđena njezina autentičnost. Težište izložbe svakako je na vrijednostima poput slobode savjesti, koje su svoju važnost zadržale sve do danas. Posjetitelji je mogu vidjeti u crkvi Sv. Moritza u Veste Coburgu sve do 5. studenog 2017.