Slovenski poštanski muzej

 

muzej poste1

 

Slovenci su muzej pošte i telekomunikacija dobili vrlo kasno, tek 1985. godine. Od 2008. muzej stanuje u dvorcu Polhov Gradec. Dvorac pruža utočište dvijema stalnim zbirkama: zbirci pošte i zbirci telekomunikacija.

Zbirka telekomunikacija predstavlja povijest razvoja prenošenja signala na daljinu od njenih početaka s pronalaskom telegrafije u 19. stoljeću. Može se razgledati niz uređaja, od Morsejevog telegrafa do teleprintera i  modernih mobilnih telefona.

Najzanimljiviji eksponat je koračna telefonska centrala, koja još radi, a postavljena je 1927. godine i bila je prva telefonska centrala te vrste na teritoriju tadašnje Jugoslavije.

Muzej je jedan od samo deset europskih muzeja, koji su svoje zbirke u cijelosti prilagodili slijepim i slabovidnim osobama. Voditeljica AJDA KOZJEK pomaže u obilasku: ˝Na podu su oznake, što posjetitelja vode od jedne točke do druge. U svakoj sobi možemo se zaustaviti na dvije, tri točke, pročitati tekst na braillovom pismu i još ponešto isprobati. Ovdje gdje smo sada, možemo primjerice isprobati kako zvuče mnelodije poštanskog roga.˝

U muzeju se organiziraju i radionice, na kojima djeca izrađuju jednostavan telegraf i razgovaraju morzeovom abecedom.