Monotema RAI – Carnia Lifestyle

 

Carnia11a

 

Sjeveroistočna talijanska pokrajina Karnija… Spisateljica za djecu, olimpijski prvak, studentica, potvrđeni pisac, glasovita šefica kuhinje… Svatko od njih na svoj način želi nam prenijeti duboko značenje svojeg izbora: živjeti u planini, naizgled izvan pogodnosti civilizacije i konzumerskog društva, za njih je potraga za dubokim bićem, potencijalom i poezijom toga mjesta.

Dokumentarac prati sva godišnja doba, dok se krajolik mijenja od snježne bjeline do ljetnih boja. Pokazuje karnevalske običaje sa zastrašujućim maskama, umjetničke radionice gdje nastaju ili se obnavljaju dragocjenosti poput glazbala, tkanina, okusa i mirisa… I svaka djelatnost odbija biti dijelom industrijskog turizma.

To je pravi stil života koji nudi Karnija i koji potcrtava ono što je postalo najveći luksuz naših dana: kvalitetno provedeno vrijeme. Upravo otuda i naslov u skladu s trendovima upotrebe engleskih riječi: ˝Carnia Lifestile˝.

Ovo je priča posvećena novoj vrsti organizacije putovanja koju nazivaju ˝pejzažnim turizmom˝, a oni koji dobro poznaju Karniju tvrde da je upravo ona ogledni primjer – još neotkrivena, istodobno dinamična i mirna, zrači ljepotom tradicija, zagonetkom starih mitova i vjerovanja, ali i ugodom suvremenog načina odmora.

 

Autorica: Claudia Brugnetta

Snimatelj: Michele Codarin