Kuća spasa Ellinor Holland

 

elinor holand haus4

 

Odavde 14-godišnji Max može posve mirno tražiti mjesto učenika za neki obrt. Njegova sestrica Lara od siječnja ima jaslice u istoj zgradi. A njihovoj samohranoj majci je važno je što će, zahvaljujući privremenom stanu, moći opet ˝stati na noge˝.

˝Nakratko sam bila i u smještaju za beskućnike. Stalno sam tražila neki primjereni nam stan, ali – kad bih ga i našla, nije ga bilo moguće zadržati˝, kaže JACQUELINE. Smještaj u Kući Ellinor Holland plaća kao socijalni stan, a ondje dobiva puno više nego smještaj: tu je pravo malo naselje s trgovinom i kafićem, a 70 stanara ima tri socijalne radnice, koje im pomažu kako bi se mogle što prije naći na putu natrag u samostalnost.

Uglavnom u svih tih 28 stanova stanuju samohrane žene i majke s djecom, a svima njima je nedostižno preskupo tržište stanova u Augsburgu.

Ovu kuću financiraju dobrovoljni prilozi, neka poticajna stambena sredstva i zaklada pokojne nakladnice Ellinor Holland nazvana ˝Spas u nevolji˝.

Cilj ove kuće je pomoći samohranim majkama u novome startu u život. Pedagogijska voditeljica SUSANNE WEINREICH kaže: ˝Ljudi su prezaduženi, više se uopće ne snalaze u praktičnome životu. Mnogi nam dođu u nevjerojatnome rasulu, s dvjema plastičnim vrećicama i nesređenim papirima pa im je uvijek prva stvar – malo se srediti.˝

Jacqueline, kao svi ostali stanari, ovdje smije ostati najviše tri godine. Kuća Ellinor Holland postoji tek godinu dana. Još je prerano za opću bilancu. Ali ne i za nadu.