Zdravlje i ljepota – vrhunska pustolovina

 

Na izletima po vrhuncima Karnije u bilo koje doba godine čovjek je uvijek na dobitku: uvijek udiše svjež zrak, i uživa u jedinstvenom prizoru.

 

Carnia28a

 

Zimi na čarobnim snježnim stazama, a od proljeća u šetnji ili vožnji biciklom kroz rascvjetalu zelenu pokrajinu zastaje nam dah pred dojmljivim amfiteatrom veličanstvenih vrhunaca.

Omiljena skijališta s gotovo 30 km kilometara zelenih, modrih, crvenih i crnih staza… 25 kilometara spusta, a uz to 26 kilometara za skijaško trčanje… Sve to na vrhu i obroncima Zoncolana, koji je visok 1750 metara.

Pravo mjesto na kojem se odgajaju olimpijski prvaci u zmiskim sportovima, kao što je GIORGIO DI CENTA, koji posebno cijeni ove planinske vrhunce: ˝Kad moram naći veliku unutarnju snagu i čvrstinu, često skijam na Zoncolanu. Gledajući s vrha te planine sva ona sela, dokazujem nešto samom sebi.  Zato i mogu toliko toga  dati u skijaškom trčanju.

Sad smo na stazi Laghetti u Timau na kraju doline Val But u Karniji. To je ‘kućna staza’ na kojoj treniram i gdje se u ovo doba pripremam za svjetsko prvenstvo u Švedskoj, u Falunu.

U djetinjstvu sam imao astmu, a skijaško trčanje, taj predivni sport, zaslužno je da sam uspješno spojio sport i zdravlje… I ozdravio. Skijanje mi je godilo: vraćajuči mi zdravlje, dako mi je samopouzdanje. ˝ Mnogi se dječaci mogu povesti za njegovim primjerom.

Carnia22a

 

Karnija je još uglavnom divlja i nedirnuta, pa izaziva snažne emocije – u svojim najtajnovitijim i najzanimljivijim dijelovima – bilo kod slučajnih posjetitelja, radoznalih turista, ili ljubitelja ekstremnih sportova poput slobodnog penjanja uz okomite stijene.

Tko se penje nebu pod oblake… Ili onaj tko prodire kroz vodenu utrobu kanjon… Prkosi stijenama i liticama, osvaja zavidne uspone.

Vrhunska je to pustolovina…