Od svagdana do blagdana

 

Spoj prirode i umjetnosti, priroda kao umjetnost i umjetnost prirode – sve to potaknut će onoga tko prvi put ovamo dolazi da se bolje ogleda uokolo. Dapače, da poželi obići sva ona mjesta o kojima su pripovijedala djeca Karnije.

 

Carnia18a

 

˝Što volim raditi kad sam ovdje? Sigurno, volim skijanje. Obožavam foto-šetnje, što znači duge šetnje po tim prekrasnim šumama – nastojim nešto donijeti kući…

Primjerice, neku naturalističku sliku, a na njoj šaroliku faunu kojoj se ovdje lako približiti.˝

Svoje riječi glumica MONICA MOSOLO potkrijepit će dubljim smislom čvršćeg tkanja: ˝Daljnja je veza s prošlošću upravo u tkanju, s tkalačkim manufakturama… U ovome kraju one imaju jaku tradiciju. I danas ima obrtnika koji na starinskim razbojima pripremaju te prekrasne šarene, vunene i pamučne tkanine u divnim bojama prirode.˝

 

Stolnjaci nastali u tim radionicama nezaobilazan su dio blagdanskog stola.

Carnia16a

Raskošno slavlje. Najugledniji kuhari dokazuju svoje umijeće u mjesecu prosincu. Natjecanje je u pripremanju hrane, a pobjednik je onaj tko ima više delicija.

Kao sve priče, i priča o gastronomiji u Karniji vrlo je stara. ˝Ta starinska kuhinja stoljećima se posve malo mijenjala. Sačuvala je snažnu vezu sa svim oko sebe. Recimo, kad se govori o Karniji, neizbježno se govori i o šumi. Uz nju su svakako livade, vlažna područja, bujice, potoci i usjeci…˝, kaže pisac ANGELO FLORAMO.

 

Kuharica RITA LENISA je nešto praktičnija: ˝Nova karnijska kuhinja ima svoje korijene u jelima koja su vrijedne žene, darovite Karnijke, pripremale od malo sastojaka.

Imali su neke temeljne vrijednosti: primjerice, ljubav i maštu. S puno ljubavi i mašte spravljale su mnogobrojna jela, neka od dva sastojka: mlijeko i mliječni pripravci – osobito s travama, pa i cvijeće samoniklo u poljima, šumama, na livadama.˝

Carnia14a

Tome ANGELO FLORAMO ima što za dodati: ˝Kao u svim siromašnim kuhinjama, služi se s puno mašte i kreativnosti, od pirjanoga boba i pčelinjih proizvoda do kestena i oraha: to je danas velik izazov: obrok koji otkriva svoj teritorij…˝

Tijekom božićnih blagdana, Karnija obiluje događajima. Dok kuhari već  sredinom prosinca  stvaraju neodoljive čarolije uz vatru i dim, u Tolmezzu  se pripremaju za ˝Skaupaz Toifl˝.

Toifl ili Krampus: slavni vrag iz susjedne doline Val Canale nadahnjuju priče i prizivaju vječitu temu dorbe dobra i zla. Maske Krampusa u sumrak izlaze iz šume, iz tajnovitih mjesta. Zanosna je to predstava!