Fiumanka, medijska regata

  

 Fiumanka2

Fiumanka je sinonim povezanosti  Hrvatske s cijelim svijetom putem mora, a jedrenje timskoga rada – čulo se na tradicionalnoj 14. Fiumanki 2013. Te riječi dočaravaju i ozračje u Riječkom zaljevu, preplavljeno jedriličarima iz cijele Europe.

VACLAV MIKA iz RT Slovakia ovako je to ukratko opisao: “Mislim da je ovo posebno svečana prilika za regatu i Hrvatsku koja se pridružuje Europskoj uniji. Čestitam joj na tome. Zato kažem: Ste naši! Ili na hrvatskom: Sad ste naši!”

209 brodova, više od 2000 sudionika, 15 medijskih kuća iz cijele Europe impozantne su brojke o sportskoj manifestaciji gdje je najvažnije družiti se i dobro zabaviti… Predsjednik Republike Hrvatske  IVO JOSIPOVIĆ ocijenio je: ”Ljepota ovog događaja koji odiše prijateljstvom danas ima i posebnu europsku dimenziju i bit će dobar europski vjetar za jedrilice i za sve nas.”

Suroganizatori Fiumanke – Hrvatska radiotelevizija i Grad Rijeka u čast  ulaska Hrvatske u EU – novinarsku regatu nazvali su 1. europska medijska regata. 

DAVOR PEROVIĆ, predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke  2013 je vrlo zadovoljan: “Počelo baš nije dobro. Nismo bili zadovoljni na startu jer je vjetar bio slab i čekalo se da  maestral počne puhati. Jučer je to isto bilo i s Europskom medijskom regatom. Zapuhalo je oko jedan sat…Tako je bilo i danas i kad je zapuhao vjetar – bilo je predivno.”

ISTVAN HEDEDUS sa MTVA Mađarska je rekao: “Ovo je naša četvrta regata. Imamo dobra iskustva kad je riječ o ljudima i cijelom događaju. Svi su jako ljubazni, druželjubivi. Fiumanka je dobra prigoda za promidžbu Hrvatske, grada Rijeke, mora. Svaki put kad se vratimo kući, svojim prijateljima i kolegama ispričamo lijepe priče iz Hrvatske.”

Sad su spremljena Fiumankina jedra, ali glas o njima doplovit će daleko izvan hrvatskih granica i Jadranskoga mora. Do ponovnoga susreta u Rijeci o njoj će pričati jedriličari, ali i predstavnici  članica Europske udruge javnih radiotelevizija…