Pozdrav iz Opatije

 

Opatija2

Samo pedesetak metara od Ville Angioline, izvorišta opatijskog turizma, u Švicarskoj kući usred opatijskog parka otvorena je izložba “Pozdrav iz Opatije”. Ona svjedoči o bogatoj povijesti tog nekadašnjeg odmarališta i lječilišta za aristokraciju. Prikupljena građa obuhvaća razdoblje unatrag sto pedeset godina od prapočetaka turizma u Opatiji do danas.

Autorica izložbe TEA PERINČIĆ kaže: “Hrvatski muzej turizma mora promovirati turizam u cijeloj Hrvatskoj, zapravo namijenjen je ideji turizma, a ovdje ovo je baš zavičajni muzej Opatije. On promovira Opatiju, njenu baštinu ali isto tako je interaktivni prostor gdje ljudi, Opatijci mogu predstaviti svoje stvari koje imaju iz svojih kolekcija.“

Mnogo je Opatijaca doniralo ili ustupilo fotografije, razglednice i drugu zanimljivu građu za Zavičajni muzej Opatije. Dio izloženih predmeta je iz fundusa Hrvatskog muzeja turizma, a prilikom prikupljanja građe za izložbu aktivirane su i povijesne veze Opatije i Beča.

Ova veza prijateljstva Beča i Opatije je neraskidiva. to je još jedan korak prema toj čvrstoj vezi, a zapravo naši prijatelji iz Beča otvorili su državni arhiv Muzej Grada Beča, i tako nam izašli ususret da dio te kulturne baštine koji je pohranjen u Beču preselimo u Opatiju“, radostan je gradonačelnik Opatije LIVO DUJMIĆ

Izložba “Pozdrav iz Opatije” vraća nas u neko davno, mnogo romantičnije vrijeme. Kako će postav izložbe biti stalan, nekadašnji sjaj, raskoš i ljepotu Opatije moći će upoznati i svi njezini budući posjetitelji.