Zvuci šume Malborghetto

Svakoga dana, u svim kazalištima svijeta, čuju se zvuci glazbala izrađenih od tisućugodišnjih stabala šume u Tarvisiju. Posebno je na cijeni drvo visoke smreke, idealno za izradu žičanih instrumenata. Zato se staza kroz šumu u dolini Val Canale, naziva stazom rezonantnih stabala.

 

Ovakve šume moraju ispunjavati specifične preduvjete kako bi se godovi u drveću nesmetano razvijali. To moraju biti tereni s pravom količinom i kakvoćom hranjivih tvari.

Moraju biti zaštićeni od vjetra, jer stablo samo tako može linearno razvijati svoje deblo. Dakako, ne smije biti ni bilo kakvih drugih anomalija koje bi mogle izazvati bilo kakve nedostatke u stablu.

 

Kako se glazbeni stručnjak Julius Kugy krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća dosjetio prolazeći ovom šumom da je upravo ona pravi nepresušni izvor najkvalitetnijeg drva za glazbala? To će ostati tajnom.

Možda će netko još i proniknuti u nju, prateći stazu koja punih dvadeset kilometara vijuga između voda: od izdašnog izvora Sabuata (čije ime dolazi od slovenskoga ˝za blata˝,  što znači iza močvare), pa do bujice Saisera…

Oni, pak, kojima je više do prirode nego do glazbe, mogu samo slobodno šetati po tome zelenom raju usred sjevernotalijanskih brežuljaka.