Senzacionalne mađarske mumije

Za obnove crkve Bijelih fratara u Vácu 1994. nađeno je 265 posmrtnih ostataka prirodno mumificiranih ljudi. Toliki broj ne postoji ni na jednom drugom mjestu na svijetu. Pitanje je kako su se tijela mogla tako očuvati bez intervencija. Možda će ga riješiti znanstvenici u zemljama kroz koje ova muzejska senzacija putuje.

 

Stručnjaci koji se time sustavno bave, ističu da su prirodne mumije vrijednije od umjetnih. Riječ je o mrtvim tijelima koja su se mumificirala u prirodnom okolišu, bez ikakve ljudske intervencije. U ovome slučaju u njih su ostali sačuvani čak i unutarnji organi, pa ih je moguće i istražiti.

Srećom, priređivači izložbe ˝Memento mori – Ars memorandi˝ iz Mađarskog muzeja ˝Ignac Tragor˝ naslijedili su i potpunu samostansku dokumentaciju o stanovnicima toga kraja kroz stoljeća. Tako mogu rekonstruirati način života pojedinih osoba, njihove prehrambene navike, bolesti od kojih su patili, ili možda čak umrli.

Primjerice, otkrilo se da je Antal Zlinski – jedan od onih koji počivaju u kripti u Vácu – u svojoj starijoj dobi imao tuberkulozu.

Uz pristanak obitelji, uključen je u opsežne pretrage o povijesti te bolesti, te je tako poslije smrti postao dijelom doprinosa mađarskih znanstvenika svjetskoj medicini.

Nalazi koji privlače stalnu pozornost međunarodnog znanstvenog svijeta danas su dio stalne antropološke zbirke Mađarskog prirodoslovnog muzeja u Budimpešti, gdje se provode opsežna istraživanja, vezana uz njih. Pritom ˝vremenski putnici˝iz pojedinih dijelova ove senzacionalne zbirke neprekidno idu svijetom u obliku različitih izložbi, koje privlače redom znanstvenike, ali i mnoge obične znatiželjnike.