Mađarski robotičarski podmladak

 

Mladi mađarski informatičari – budući inženjeri i inovatori – dobili su priliku pokazati veliki dio svojeg talenta na IX. Nacionalnom natjecanju u robotici. Događaj je organiziran tako da obuhvaća tri dobne kategorije, a sudjelovalo je više od stotinu timova iz cijele zemlje, s tristotinjak natjecatelja iz 40 škola.

Bio je to najveći susret mladih robotičara u zemlji od 2010. godine, kad je pokrenut ovaj natječaj, i najveća utrka robota što su ih izradili programeri osnovnoškolske dobi. Zbog velikog interesa, najprije je trebalo ući u finale regionalnih natjecanja u trima gradovima, a po tri prvoplasirana stigla su do državne razine. U Kecskemétu ih se prijavilo najviše: oko 150 učenika i 30 učitelja koji su ih pripremali tijekom školske godine.

Uz promicanje struka od posebnog interesa za gospodarski razvoj, jedan je od glavnih ciljeva pokretanja ovakvog natjecanja povećati mogućnosti zapošljavanja na polju svih znanosti otkrivanjem nadarenih učenika od najranije dobi, kako bi što prije mogli iskoristiti u praksi svoje znanje i kreativnost.

Mnogi znanstvenici vjeruju da će u sljedećem desetljeću primjena tehničkih znanosti u društvu biti veća nego tijekom proteklih 200 godina, što je uzrokovano upravo pojavom informacijske tehnologije i robotike u svakodnevnom životu.